Novosti
ZNANSTVENICI:

Mladi ne podržavaju nasilje i NDH
Objavljeno 16. lipnja, 2015.

Većina mladih ne podržava nasilje i nikako ne stoje tvrdnje da su mladi skloni veličanju NDH. Istaknuto je to na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja znanstvenika s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koji su demantirali tvrdnje koje su brojni mediji prenijeli nakon objave rezultata istraživanja projekta Europske komisije Myplace, u kojem je Institut sudjelovao od lipnja 2011. godine.

Istraživanje projekta Myplace (Memory, Youth, Political Legacy and Civic Engagement) trajalo je do svibnja ove godine, a u sklopu projekta istraživalo se kako sjene totalitarizma i populizma u Europi oblikuju društveno sudjelovanje mladih.

- S obzirom na dosadašnji tijek prezentacije rezultata, koji je obilježen s nekoliko snažno istaknutih tvrdnji koje se prenose lančanom reakcijom u mnogim našim medijima, dužni smo upozoriti na raskorak između rezultata istraživanja i njihova medijskog predstavljanja - istaknuo je Benjamin Perasović, znanstveni savjetnik na Institutu Ivo Pilar.

Istraživanje je pokazalo i kako anketirani mladi daleko najvažnijim događajem, odnosno razdobljem, smatraju Domovinski rat, a potom sporazum o pristupanju EU.

“Iz kvalitativnog dijela istraživanja koje je obuhvatilo iste lokacije primjećujemo želju većine naših mladih za okretanjem budućnosti i zakopavanjem ratnih sjekira prošlosti,” ističu znanstvenici.(D.Pav.)

Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost