Regija
U BABINOJ GREDI U UMIJEĆU KUHANJA OGLEDALO SE 38 MAJSTORA KOTLIĆA

Vlatko i Neven Nagy skuhali najčobanac
Objavljeno 15. lipnja, 2015.

BABINA GREDA - Miris čobanca širio se Babinom Gredom, a povod je bilo prvo natjecanje u pripremanju čobanca koje je organizirano kao dio manifestacije “Konji bijelci” te 4. Bećarfesta također u Babinoj Gredi. U tri sata 38 majstora kotlića pokušalo je skuhati što bolji čobanac.

- Odlučili smo se za natjecanje u čobancu jer je to tradicionalno slavonsko jelo. Ono ima dugu tradiciju u gastronomiji Šokaca i Slavonaca te je bilo nekako logično da se opredijelimo za čobanac, premda je bilo govora i o fišijadi. Ekipe su bile s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije. Ovo je prvo natjecanje s predznakom međunarodno jer smo imali dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine - iz Gradačca i Domaljevca - kazao je Antun Omazić, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Dani kulina, sira i vina”.

Organizator je za sve ekipe osigurao po 2,5 kilograma svinjetine i 2,5 kilograma junetine, a sve ostale sastojke natjecatelji su dodavali po svojoj volji.

Prosudbenom povjerenstvu u sastavu Iva Oršolić (predsjednik), Jozo Gale, Viktor Bobalić, Ivan Šetka i Pero Bebek nije bilo lako od 38 čobanaca odabrati najbolji.

- Kad govorimo o najboljem čobancu, to je svakako onaj pravi šokački, izvorni. Ocjenjivala se boja, okus, gustoća te ukupan dojam - istaknuo je Iva Oršolić.

Prvo mjesto osvojili su Vlatko i Neven Nagy iz Gundinaca, drugo mjesto pripalo je Lovačkoj udruzi Fazan Gradište, a treće Lovačkoj udruzi Gaj iz Županje.

- Konkurencija je bila doista teška. Ovo nam je prvo natjecanje i sretni smo što smo osvojili prvo mjesto, a čobanac smo kuhali onako kako bismo ga pravili za sebe. Poseban dodatak je možda senf, a kuhali smo duže junetinu u odnosu na svinjetinu jer je ona žilavija. Sve smo na kraju posložili po svom ukusu. Osvojeno prvo mjesto poticaj nam je za daljnja natjecanja - istaknuli su Vlatko i Neven Nagy.

Nagrade najboljima uručili su načelnik općine Babina Greda Josip Krnić, Antun Omazić te zamjenik gradonačelnika Gradačca Hajrudin Hasanbašić. Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike