Regija
U BABINOJ GREDI U UMIJEĆU KUHANJA OGLEDALO SE 38 MAJSTORA KOTLIĆA

Vlatko i Neven Nagy skuhali najčobanac
Objavljeno 15. lipnja, 2015.

BABINA GREDA - Miris čobanca širio se Babinom Gredom, a povod je bilo prvo natjecanje u pripremanju čobanca koje je organizirano kao dio manifestacije “Konji bijelci” te 4. Bećarfesta također u Babinoj Gredi. U tri sata 38 majstora kotlića pokušalo je skuhati što bolji čobanac.

- Odlučili smo se za natjecanje u čobancu jer je to tradicionalno slavonsko jelo. Ono ima dugu tradiciju u gastronomiji Šokaca i Slavonaca te je bilo nekako logično da se opredijelimo za čobanac, premda je bilo govora i o fišijadi. Ekipe su bile s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije. Ovo je prvo natjecanje s predznakom međunarodno jer smo imali dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine - iz Gradačca i Domaljevca - kazao je Antun Omazić, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije “Dani kulina, sira i vina”.

Organizator je za sve ekipe osigurao po 2,5 kilograma svinjetine i 2,5 kilograma junetine, a sve ostale sastojke natjecatelji su dodavali po svojoj volji.

Prosudbenom povjerenstvu u sastavu Iva Oršolić (predsjednik), Jozo Gale, Viktor Bobalić, Ivan Šetka i Pero Bebek nije bilo lako od 38 čobanaca odabrati najbolji.

- Kad govorimo o najboljem čobancu, to je svakako onaj pravi šokački, izvorni. Ocjenjivala se boja, okus, gustoća te ukupan dojam - istaknuo je Iva Oršolić.

Prvo mjesto osvojili su Vlatko i Neven Nagy iz Gundinaca, drugo mjesto pripalo je Lovačkoj udruzi Fazan Gradište, a treće Lovačkoj udruzi Gaj iz Županje.

- Konkurencija je bila doista teška. Ovo nam je prvo natjecanje i sretni smo što smo osvojili prvo mjesto, a čobanac smo kuhali onako kako bismo ga pravili za sebe. Poseban dodatak je možda senf, a kuhali smo duže junetinu u odnosu na svinjetinu jer je ona žilavija. Sve smo na kraju posložili po svom ukusu. Osvojeno prvo mjesto poticaj nam je za daljnja natjecanja - istaknuli su Vlatko i Neven Nagy.

Nagrade najboljima uručili su načelnik općine Babina Greda Josip Krnić, Antun Omazić te zamjenik gradonačelnika Gradačca Hajrudin Hasanbašić. Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIK PAD VRIJEDNOSTI U 3. KRUGU

Mljekara BiZ na prodaju za samo 78 tisuća kuna

2

IN MEMORIAM: JOSIP KOMPANOVIĆ, PREDSJEDNIK ZAJEDNICE POVRATNIKA HRVATSKE

Dao je nemjeriv doprinos povratku u Baranju

3

PRENAMJENA ZGRADE

Novi dom za dvije škole, studij, udruge...