Ekonomija
ZAOKRET POSLOVNE STRATEGIJE

Iz Kandita je lansirano 69 novih proizvoda na tržište
Objavljeno 15. lipnja, 2015.
Ove godine ulažemo daljnjih 2 milijuna eura u povećanje kapaciteta, kaže Dajana Mrčela

Vezani članci

NAJVEĆA INVESTICIJA ISTOČNE HRVATSKE

Nova Kanditova tvornica posluje po najvišim svjetskim standardima

Od listopada prošle godine, kada je upravljanje Kanditom preuzeo menadžment Saponije, došlo je do snažnog zaokreta u definiranju poslovne strategije te tvrtke.

- Poslovnu 2014. godinu završili smo prihodom od 199 milijuna kuna, što je za 11 % više u odnosu na prethodnu godinu, dok smo za prvih pet mjeseci 2015. ostvarili rast prihoda od 28 % u odnosu na isto razdoblju 2014. S obzirom na to da nam je strateški cilj rast na domaćem tržištu, htjela bih istaknuti da smo u proteklih pet mjeseci ostvarili rast prodaje u Hrvatskoj od 35 % u odnosu na isto razdoblje 2014. - izjavila je Dajana Mrčela, članica Uprave Kandita.

Dodala je i kako valja istaknuti da su razvojno-marketinške aktivnosti u Kanditu rezultirale izlaskom na tržište čak 69 novih ili inoviranih proizvoda od listopada prošle godine, a što govori u prilog koliko im je dinamično bilo proteklo razdoblje.

Potrošači prepoznali kvalitetu

- Novim linijama proizvoda osigurali smo bolji nastup na tržištu i krenuli u izgradnju imagea tvrtke s jasno definiranim poslovnim ciljem. Nekoliko projekata su posebno značajni za image Kandita. Naime, ovog proljeća na tržište je lansirano više od dvadeset proizvoda iz linije Prestige. Cilj nam je bio da potrošačima ponudimo zaista vrhunski doživljaj čokolade i bombonijere te da dizajnom ambalaže zaokružimo ovu priču u cjelinu. Već prvi pokazatelji s tržišta pokazuju da su potrošači prepoznali kvalitetu, a potvrdu smo nedavno dobili i od jedne od vodećih svjetskih organizacija koja ocjenjuje kvalitetu proizvoda - International Taste & Quality Institute iz Bruxellesa, koja je liniji drageea Prestige dodijelila prestižno priznanje Superior Taste Award - kaže Dajana Mrčela te dodaje da je upravo završen još jedan veliki projekt i kreće na tržište. Riječ je o rebrandingu čokolade.

Dosadašnje Kandit čokolade od sada kreću u osvajanje tržišta pod novim brandom KANDI i s novim vizualnim identitetom.

Jaka konkurencija

- Cilj nam je diferencirati se od konkurencije i osigurati bolju percepciju čokolada Kandit kod potrošača. Linije ćemo proširiti s novim okusima, koje će biti zanimljive potrošačima. Do kraja godine planiramo realizirati još nekoliko projekata i očekujem da će nam to donijeti dodatni rast prodaje i prihoda - kaže Mrčela.

Kandit je tvrtka koja ima doista dugu tradiciju proizvodnje slatkog programa, ali u današnje vrijeme tradicija nije presudna za uspjeh na tržištu. Da bi se kvalitetno odgovorilo zahtjevima tržišta, u Kanditu smatraju da je nužna tehnološka podrška, što su osigurali gradnjom tvornice, visokoregalnog skladišta s gotovo 3900 paletnih mjesta i instaliranjem novih proizvodnih kapaciteta. Ukupna vrijednost tih investicija bila je 185 milijuna kuna. Od otvorenja nove tvornice prošlo je godinu dana, ali ulaganje u tehnološki proces nije završeno. Dajana Mrčela kaže da već ove godine ulažu daljnjih dva milijuna eura u zaokruživanje procesa proizvodnje u cilju povećanja kapaciteta.

Rast prodaje

- S obzirom na rast proizvodnje koji bilježimo posljednjih mjeseci i plan da ove godine proizvedemo više od 9000 tona gotovih proizvoda te ciljeve koje planiramo ostvariti, daljnje investiranje u proizvodnju jedna je od naših strateških odrednica. Naime, konkurencija na ovom segmentu je zaista jaka i respektabilna. Ipak, riječ je o kategorijama čija je ukupna vrijednost u Hrvatskoj 1,3 milijarde kuna i smatramo da s projektima koje planiramo ili smo već realizirali imamo mogućnost značajnijeg rasta udjela na tržištu. Vrijednosno najznačajnija kategorija su čokolade s volumenom više od 500 milijuna kuna, i unatoč krizi, volumen i dalje raste. Stoga je i koncentracija naših prodajnih aktivnosti usmjerena u pravcu rasta prodaje i povećanju udjela čokolada na tržištu. U proteklih godinu dana udio naših čokolada na tržištu rastao je za 17 % te je trenutni udio za 40 % veći nego u istom razdoblju prošle godine - kaže Mrčela te zaključuje kako i druge grupe proizvoda bilježe rast prodaje i udjela, posebno program za kulinarstvo, gdje je čokolada za kuhanje Kandit Dessert chef jedna od najprodavanijih u Hrvatskoj.

Zdenka RUPČIĆ

Kandit Dessert chef jedna od najprodavanijih u Hrvatskoj

Počeli proizvodnju čokolade za lanac trgovina u Švedskoj

- Od početka ove godine u Kanditu se intenzivno radi i na unapređivanju poslovanja na izvoznim tržištima. Zahvaljujući većinskom vlasniku Mirku Grbešiću i poslovnom sustavu Mepas, tradicionalno najznačajnije izvozno tržište je Bosna i Hercegovina, a cilj nam je povećati obujam poslovanja i na drugim tržištima Adria regije i pozicionirati se uz vodeće konkurente. U tome nam je pomogla kvalitetna mreža distributera koju imamo u Saponiji te smo tu uspješnu suradnju prenijeli i na Kandit, a njihova kvaliteta i poznati način rada relativno brzo su donijeli pomake u poziciji Kandita na izvoznim tržištima. Napomenula bih da je izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e došlo do povećanja troškova carine, posebno u Makedoniji, ali pravremenom pripremom izbjegli smo negativni učinak, a suradnja s novim distributerom dovela je do značajnog rasta prodaje na tom tržištu. S druge strane, otvoren nam je put na tržište zemalja EU te smo, uz već ugovorenu suradnju za proizvodnju privatne robne marke za austrijsko tržište, počeli proizvodnju čokolade za multinaiconalni lanac trgovina u Švedskoj.

199

milijuna kuna prihoda ostvario je Kandit 2014.

11 %

je to više u odnosu na 2013. godinu

35 %

veći rast prodaje zabilježen je u prvih pet mjeseci u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje 2014.

358

radnika trenutno je zaposleno u Kanditu

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike