Objavljeno 13. lipnja, 2015.
Mlad sam da bih čekao poštara, mirovina je mala, a nikada nisam volio sjediti, kaže Anto Oršolić
Veliki burek za samo pet kuna. Zvuči nevjerojatno, ali upravo to nudi nedavno otvoreni fast food Opa klopa, smješten u Pejačevićevoj 2, u blizini konkatedrale. U borbu s prekaljenom konkurencijom upustio se 41-godišnji Anto Oršolić, iskusni pekar koji je donedavno burek, kruh i druge pekarske proizvode pravio za druge, a sada je odlučio samostalno uploviti u poduzetničke vode. Kako kaže, motiv mu je bila cijena bureka u pekarnicama koja je, prema njegovu mišljenju, u posljednje vrijeme neopravdano visoka.
- Odlučio sam krenuti s nižom cijenom u samom središtu grada, a cilj mi je zaraditi plaću za sebe i dva prodavača. Ne očekujem da ću na bureku zaraditi za Ferrari, ali za sada dobro ide i ja sam zadovoljan. Radimo od 7 do 21 sat, a nudimo pizze, hot-dog, burek, čak i neka zanimljiva punjenja, imamo već i redovitih kupaca. Čudi me visoka cijena bureka drugdje jer izrada nije toliko skupa, ali i kruh je danas nerealno skup - kaže Oršolić, koji se pekarstvom bavi praktički cijelog života.
U fast foodu Opa klopa jedino se tijesto mijesi strojno, a sve se ostalo radi ručno. Pite se razvlače i motaju ručno, a prave se manje količine i poslužena roba uvijek je topla i svježa.
- Pokušali smo malo biti i kreativni pa nudimo pizza burek i burek punjen čokoladom, tu je i burek s krumpirom, nudit ćemo i sendviče, a vjerojatno i langošice. Najskuplji proizvod koji trenutno nudimo je pizza burek po šest kuna za komad veći od 250 grama - kaže Oršolić.
Priča o njegovu poduzetničkom pothvatu ima još jednu zanimljivost. Naime, u jeku gospodarske krize Anto je zamrznuo svoju braniteljsku mirovinu te zasukao rukave i počeo raditi.
- Mlad sam da bih čekao poštara, mirovina je mala, a nikada nisam volio sjediti. Od nečega se mora živjeti, tako da sam mirovinu zamrznuo i otvorio svoj posao. Radno je vrijeme takvo kakvo jest, nekada sam tu cijeli dan, ali ne žalim se - zaključio je Oršolić. I. Sekol