Novosti
I SLAVONCI LAUREATI NAGRADE LUKA RITZ

Nagrade za promicanje tolerancije
školama iz Donjih Andrijevaca i Vinkovaca
Objavljeno 12. lipnja, 2015.

Među laureatima godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2014./2015. godinu, dvije su slavonske škole. To su OŠ “Viktor Car Emin” iz Donjih Andrijevaca te Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara iz Vinkovaca. Uz njih ovu vrijednu nagradu, koju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje od 2008. godine, u spomen na tragično stradalog mladića Luku Ritza i sve djevojke i mladiće žrtve nasilja, dobili su OŠ Strahoninec i Ekonomska škola Mije Mirkovića iz Rijeke.

Slavonske škole dobitnici su posebnog priznanja “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Konkretno, nagrađene su Anamaria Grgić, učenica 6. razreda OŠ “Viktor Car Emin” te Karolina Tutiš, učenica 5. razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara.

Anamaria Grgić prošle je godine svojoj razrednici predložila da se čitav njezin razred uključi u provođenje UNICEF-ovog projekta “Nemoj mi se rugati”. Prijedlog je prihvaćen, pa je Anamaria na satu razrednika sama provela tri radionice: “Rastrgano srce”, “Kako bi se osjećao kad...?” i “Jezik zmije i žirafe”, kako bi upozorila na probleme psihičkog i fizičkog nasilja i senzibilizirala svoje vršnjake na probleme osoba izloženih nasilju. Anamaria je sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama, među ostalim u bojenju pisanica i izrađivanju košarica čijom se prodajom pomagao rad Vrapčića, udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života bolesnika sa psihotičnim poremećajima. Na njenu su se inicijativu u školi prikupljali plastični čepovi za oboljele od leukemije i limfoma. Ove godine škola je na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva prijavila Anamarijin projekt za koji je u kategoriji volonterske inicijative osvojila nagradu “Otisak srca”. Uz pomoć razrednice, Anamaria je osmislila i projekt preko kojega učenici od 2. do 5. razreda pomažu vršnjacima u učenju, kao i radionice zahvaljujući kojima se učitelji i roditelji educiraju o problemima ADHD-a i drugih poremećaja u ponašanju.V.Latinović

KAROLINA TUTIŠ POMAŽE SVOJOJ OBITELJI I POKREĆE AKCIJE

Karolina Tutiš odrasla je uz četvero braće i sestara u Tovarniku. Jedan od braće, Gabrijel, boluje od cerebralne paralize, a njegova je bolest Karolinu potaknula na niz humanitarnih akcija. Upravo je ona bila inicijatorica humanitarne akcije “Grumen ljubavi” za malu Miju iz Vukovara. Sudjelovala je u humanitarnoj akciji “Mama, želim Božić”, za djecu bez roditelja, u akcijama “Dan srca”, Međunarodni dan medicinskih sestara, Sajmu zdravlja, akcijama pružanja pomoći osobama stradalim u poplavama u Slavoniji, u akciji ranog otkrivanja raka dojki, promicanju nenasilja među mladima “Moj glas protiv nasilja” i brojnim drugim. Uključena je u palijativnu skrb u sklopu Doma zdravlja Vukovar. Kako bi pomogla svojoj višečlanoj obitelji, ljetne je praznike Karolina provela radeći kao sezonski radnik.

Možda ste propustili...