Kultura
JAPANSKA PIJANISTICA ISTRAŽUJE HRVATSKU BAŠTINU

Yoko Nishii promovira djela Dore Pejačević u Japanu
Objavljeno 13. lipnja, 2015.

Japanska pijanistica Yoko Nishii, koja sustavno istražuje hrvatsku glazbenu baštinu, izdala je na CD-u cjelovit glasovirski opus Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja. Tom je prigodom održala u ožujku koncertnu promociju u Tokiju (Takagi Klavier, Shoto Salon).

- Jako sam sretna što sam uspjela ostvariti svoju davnu želju. Postala sam svjesna ljepote Dorinih djela za vrijeme studija u Hrvatskoj kada sam se susrela s dražesnom glasovirskom minijaturom “Ruža” i pjesmom “Venedig” na stihove Friedricha Nietzschea. Osjetila sam poticaj upoznati se i posvetiti izvedbi njena opusa. Nadam se da će ovo učiniti stvaralaštvo Dore Pejačević dostupnim mnogima koji ga ne poznaju, napose izvan njene domovine, u kojoj je ističu kao jednu od prvih značajnih hrvatskih skladateljica - kaže pijanistica.

U ostvarenju projekta naišla je na New York Steinway Vintage Grand Piano iz 1912., koji je dodatno stvorio ozračje vremena u kojem je živjela Dora Pejačević, a koji joj je ljubazno ustupio Takagi Klavier Inc. Yoko Nishii će već početkom jeseni ove godine boraviti u Hrvatskoj, gdje namjerava održati još jednu koncertnu turneju.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

PREDSTAVA INDIVIDUE(T) U KOREOGRAFIJI I IZVEDBI LARE FRGAČIĆ I ENDIJA SCHRÖTTERA

Plesni eksperiment kao neizbježna ovisnost o drugom

PRVA DIGITALNA KNJIŽNICA NA ISTOKU

GISKO ima više od 500 elektroničkih knjiga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA LONČARIĆ NOVA JE NACIONALNA PRVAKINJA

Ni jedan posao ne bih radila s tolikom ljubavlju i istim žarom

2

PRVA DIGITALNA KNJIŽNICA NA ISTOKU

GISKO ima više od 500 elektroničkih knjiga

3

NINA GEORGE OSVOJILA JE PUBLIKU S OBJE STRANE ATLANTIKA

Poetski roman o alkemiji ljubavi