Učionica
DANI OTVORENIH VRATA I MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP NA ODJELU ZA KULTUROLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Šezdesetak znanstvenika govorilo o liku i djelu J. J. Strossmayera
Objavljeno 13. lipnja, 2015.

Dva zanimljiva dvodnevna događaja - Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup "Znanstvene, kulturne, obrazovne i umjetničke politike – Europski realiteti (200. obljetnica rođenja Josipa Jurja Strossmayera)", te Dani otvorenih vrata, održani su 18. i 19. svibnja na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Kako je istaknuto na svečanom otvaranju u Auli Sveučilišta, međunarodni skup okupio je oko 60 znanstvenika iz sedam europskih zemalja – Poljske, Rumunjske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske – koji su tijekom dva dana u svojim izlaganjima predstavili različita čitanja historiografskog, politološkog i u najširem smislu kulturološkog djelovanja Strossmayera, te uopće kritičko promišljanje problema kulturnih, obrazovnih i umjetničkih politika danas.

Uz Odjel za kulturologiju, suorganizatori skupa su Umjetnička akademija, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Filozofski fakultet u Pečuhu, te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. Na otvaranju okupljenima su se obratili predstavnici svih navedenih institucija, kao i Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Đakovačko-osječke nadbiskupije. "Drago mi je što je ovaj skup posvećen jednom takvom velikanu čije ime nosi Sveučilište u Osijeku, a čije je djelovanje u različitim područjima ostavilo značajnog traga sve do danas", kazala je doc. dr. sc. Ivana Žužul, v. d. pročelnice Odjela za kulturologiju. U sklopu znanstvenog skupa organizatori i sudionici imali su prigodu u Barutani pogledati predstavu "Četiri priče: Žena" u režiji izv. prof. art. Roberta Raponje, i u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku.

Vesna LATINOVIĆ
Kulturalni menadžment, Medijska kultura i Knjižničarstvo

Dane otvorenih vrata studenti i nastavnici ovoga odjela kao najmlađe sastavnice Sveučilišta (službeno je utemeljena prije točno pet godina) organizirali su sa svrhom upoznavanja javnosti s ponudom interdisciplinarnih studijskih programa Knjižničarstva, Kulturalnog menadžmenta i Medijske kulture, debate o aktualnim kulturološkim temama grada Osijeka i šire regije, razmjene ideja, te prikaza svih vrsta djelatnosti zainteresiranim posjetiteljima. "Sve prigodne radionice, predavanja i ostali sadržaji bili su usmjereni posebice prema sadašnjim srednjoškolcima viših godina i našim potencijalnim studentima. Odaziv je bio jako dobar, DOV ćemo ponovno organizirati iduće godine, vjerojatno već u siječnju", ističu na Kulturologiji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike