Učionica
S RADOM I SLUŽBENO POČEO STUDENTSKI RADIO SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Radio UNIOS emitira program na frekvenciji 107,8 MHz
Objavljeno 13. lipnja, 2015.

N a svečanoj sjednici u povodu 37. godišnjice Elektrotehničkog fakulteta Osijek službeno je pokrenut program studentskog Radija UNIOS na frekvenciji 107,8 MHz.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr. sc. Drago Žagar, radio je pokrenuo puštanjem jingla sljedećeg sadržaja: "Poštovane slušateljice i poštovani slušatelji, poštovani članovi akademske zajednice, kolegice i kolege studenti. Od danas, 15. svibnja 2015. godine, studentski Radio UNIOS započinje s emitiranjem radijskog programa na frekvenciji 107,8 MHz. Budite s nama i slušajte emisije koje za vas pripremaju studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku." Riječi je izgovorila Marija Završki, studentica Odjela za kulturologiju Sveučilišta.

Radio UNIOS izrastao je iz Radija ETFOS, koji je eksperimentalno emitiranje programa počeo preko interneta u studenom 2010. Pokrenuli su ga djelatnici i studenti ETF-a sa ciljem ispitivanja mogućnosti kontinuirane produkcije, koja bi u konačnici mogla ispuniti zahtjeve programske osnove studentske neprofitne radijske postaje Radio UNIOS. Tome je potporu, na sjednici održanoj 24. siječnja 2011., dao i Senat Sveučilišta u Osijeku, a veliku pomoć u tom procesu pružili su profesionalci HRT - Radija Osijek, gdje se studenti osposobljavaju za rad u studijskoj režiji. Tijekom 2014. napravljena je tehnička priprema i pokrenuta inicijativa za dobivanje radijske frekvencije, a na sjednici održanoj 4. veljače 2015. Vijeće za elektroničke medije odlučilo je ETF-u dodijeliti koncesiju na deset godina za obavljanje djelatnosti neprofitnog radija u dijelu grada Osijeka. Program se emitira od 10 do 22 sata, svaki dan u tjednu, a signalom je pokriven veći dio grada Osijeka. Uz pomoć mentora, realiziraju ga studenti Sveučilišta u Osijeku, u suradnji s mnogim udrugama te kolegama sa studentskih radijskih postaja iz Dubrovnika, Zagreba, Rijeke i Splita. Program je osmišljen da, preko ravnomjerno raspoređenih segmenata informativnog, kulturnog i zabavnog programa, donese sadržaje kroz koje studenti mogu obraditi tematiku medijske kulture i predstaviti brojne kulturno-umjetničke sadržaje koje kreiraju u nastavnom procesu.

(Davor Vrandečić, Snježana Rimac-Drlje)

Studenti medijske kulture na Radiju Osijek

U travnju 2010. godine skupina studenata Odjela za kulturologiju, smjer Medijska kultura, formira radijske ekipe koje počinju djelovati na HRT - Radiju Osijek kako bi teorijske spoznaje naučili primijeniti u praksi. Uz mentorstvo radijskih novinara, studenti osmislili, uredili i realizirali niz studentskih emisija, koje se mogu slušati četvrtkom od 20 sati. To su "Brtva glave", "Slušam na x-icu", "Lapidarij", "Dobro došli, dragi gosti" i druge.

Možda ste propustili...

JEDINSTVEN DOGAĐAJ STROJARSKI IZAZOV 2019. U SLAVONSKOM BRODU

Povezuju lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo

U OSIJEKU ORGANIZIRAN 2. MEĐUNARODNI FORUM ICT-DRUŠTVO

Stručnjaci razgovarali o utjecaju robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene

TRADICIONALNA FFOS BICIKLIJADA „BIBLIOCIKLIRANJE OSIJEK – ČEPIN 2019.“

Biciklirali u znak potpore nacionalnoj kampanji „I ja želim čitati“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik