Učionica
SVEČANO OBILJEŽENA VELIKA OBLJETNICA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor, prof. dr. sc. Željko Turkalj, predstavio 40 godina Sveučilišta
Objavljeno 13. lipnja, 2015.
PROF. DR. SC. ZVONIMIRU LAUCU DODIJELJENO JE POČASNO ZNANSTVENO- NASTAVNO ZVANJE PROFESSOR EMERITUS

Dies Academicus - Dan Sveučilišta tradicionalno je okupljanje akademske zajednice. Ovogodišnja proslava Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je 28. i 29. svibnja u povodu 40. obljetnice osječkog sveučilišta i 308. godine visokog školstva u Osijeku.

U ovoj godini obilježava se i 200. godina rođenja te 110. godina od smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, kao i 25 godina kako sveučilište u Osijeku nosi njegovo ime.

Akademska svečanost

Dana 28. svibnja održana je akademska svečanost na kojoj je rektor aveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, dodijelio 20 potvrdnica redovitim profesorima koje je Senat potvrdio u razdoblju od svibnja 2014. do svibnja 2015. godine. Također, uručio je 34 Rektorove nagrade za akademsku 2014./2015. za najbolje seminarske radove, stručne radove ili umjetnička djela studenata radi promicanja studentskog stvaralaštva te kao poticaj u daljnjem studiju. Rektorova nagrada dodjeljuje se studentima koji imaju prosjećnu ocjenu 4,5 ili višu ako se na znanstveno-nastavnim sastavnica ne izrađuju seminarski radovi, stručni radovi ili umjetnička djela.

8. sjednica Rektorskog zbora

Istoga dana, 28. svibnja, u poslijepodnevnim satima u vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održana je 8. sjednica Rektorskog zbora u akademskoj 2014./2015. godini pod predsjedanjem prof. dr. sc. Pere Lučina, predsjednika Rektorskog zbora. Na sjednici su predstavljeni projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak te program poslijeakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti, čiji su pokretači Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu uz potporu i suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Program podrazumijeva interdisciplinarni pristup u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika koji počinje pri upisu studenta na sveučilište, a cilj mu je pružanje studentima svih potrebnih znanja, vještina i sposobnosti nužnih za aktivno djelovanje u procesu zapošljavanja/samozapošljavanja. Na sjednici je provedena i rasprava o Prijedlogu pravilnika o mjerilima i načinu korištenja vlastitih i namjenskih prihoda javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta.

Središnja proslava Dana Sveučilišta i svečana sjednica Senata održani su 29. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Svečana sjednica Senata

Na svečanoj sjednici prigodne govore održali su: Vladimir Šeks, dr.h.c., osobni izaslanik predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović; prof. dr. sc. Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije; prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta; Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka; mons. Ivan Ćurić, izaslanik đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. dr. sc. Đure Hranića, i prof. dr. sc. Pero Lučin, predsjednik Rektorskog zbora. Prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta, održao je prigodni govor "40 akademskih godina Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku". Prof. dr. sc. Zvonimiru Laucu, redovitom profesoru u trajnom zvanju, dodijeljeno je počasno znanstveno-nastavno zvanje professor emeritus zbog istaknutog znanstvenog i nastavnog rada, kojim je bitno pridonio razvitku znanosti Republike Hrvatske, posebice razvoju pravnih znanosti i unaprijedio znanstveno-nastavnu djelatnost Pravnog fakulteta Osijek i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Umjetnički program pod nazivom “Istina je baština sveta...”, u režiji izv. prof. art. Roberta Raponje, te glazbeni program pod ravnanjem izv. prof. art Antoanete Radočaj Jerković izveli su nastavnici i studenti Umjetničke akademije u Osijeku.

(Zdenka Barišić)

Možda ste propustili...