Osijek
GINEKOLOZI U PRIMARNOJ ZAŠTITI

Bez odabranog ginekologa u samo mjesec dana ostalo gotovo 14.000 Osječanki!
Objavljeno 12. lipnja, 2015.
Pacijentice sada trebaju pronaći mjesto u nekoj od samo šest ginekoloških ambulanti

HZZO-ova mreža ginekologa u Osijeku u samo mjesec dana ostala je bez čak dvije ordinacije, a to znači da je gotovo 14 tisuća žena ostalo bez odabranog ginekologa!

One sada trebaju pronaći mjesto u nekoj od samo šest preostalih ambulanti na području Osijeka koje imaju ugovor s HZZO-om.

Konkretno, riječ je o ordinaciji dr. Miroslava Kramarića, koji je ove godine napunio 65 godina, te HZZO više nije želio s njim produžavati ugovor, iako se on nije odlučio za mirovinu, nego ostaje raditi u svojoj ambulanti, ali isključivo kao privatni ginekolog. Druga je ambulanta ona dr. Renate Bečarević, koja je radila u sklopu Doma zdravlja Osijek. Ta ambulanta sada ostaje bez ginekologa jer ova liječnica prelazi u privatnu polikliniku Rosso.

- Osobno sam imao ordinaciju sa 7500 pacijentica i one sada, ako se žele liječiti preko HZZO-ovog osiguranja, moraju naći mjesto u nekoj od šest ordinacija u mreži. Istina je da je riječ o pacijenticama koje su u ovu ambulantu dolazile i 20 godina i sada moraju naći novog liječnika, što nije ugodno, ali, nažalost, mi nismo mogli produžiti ugovor s HZZO-om - objašnjava dr. Kramarić.

U Domu zdravlja kažu kako će oni za popunjavanje ambulante u kojoj je radila dr. Bečarević sada raspisati natječaj.

- Nadamo da bi nam se mogao javiti netko od specijalista ginekologije koji rade u manjim bolnicama diljem Slavonije i Baranje. U krajnjoj liniji mi imamo jednu liječnicu na specijalizaciji, ali ona se vraća tek za četiri godine. U slučaju da nam se nitko ne javi na natječaj, mi ćemo ambulantu držati kao ambulantu bez nositelja tima. To znači da će u nju uskakati koncesionari prema rasporedu, ali ambulanta će raditi - napominje dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja.

Inače, u sklopu Doma zdravlja sada ostaje samo jedna ginekološka ambulanta, a riječ je o ambulanti dr. Sabine Galić, koja ordinira u Domu zdravlja Drava. Uz ovu ordinaciju u mreži HZZO-a je i ordinacija dr. Mirjane Glavaš, koja je ove godine od HZZO-a proglašena najboljom ginekološkom ordinacijom u Hrvatskoj, potom ordinacija Dragiše Stanića u Retfali, ordinacija dr. Jasminke Leko, dr. Mirjane Jakobović na Jugu II, te dr. Zvjezdane Fuštin, također na Jugu II. Inače, prema mreži HZZO-a na području Osijeka predviđeno je jedanaest ginekoloških timova, a preporuka je da svaki tim ima do 6000 pacijentica.

Nefreteta Z. EBERHARD
PACIJENTICE SVE ODGOVORNIJE, GINEKOLOGA SVE MANJE

Situaciju u Osijeku nedavno je, u povodu primitka priznanja HZZO-a, komentirala i dr. Mirjana Glavaš. Ova je ginekologinja pravi optimist i o pitanju struke, te se nada da dolaze bolja vremena u kojima će biti više specijalista unutar mreže.

- Nas je u primarnoj malo i ginekolozi imaju jako velike ambulante, koje obuhvaćaju oko 7500 pacijentica. S obzirom na to da se pacijentice sve više odazivaju na redovite kontrole, naravno da su neizbježne vječne gužve. Moje kolegice iz primarne i ja ulažemo maksimalno snage da svladamo gužve, a pacijentice su strpljive i podnose takvu situaciju. No, moram pohvaliti Osječanke da su dobre pacijentice i svakim je danom sve više onih koje se drže običaja da liječnika posjećuju najmanje jednom godišnje kako bi obavile papa-test i provjerile svoje zdravlje.

11

ginekoloških timova je, prema mreži HZZO-a, predviđeno u Osijeku

6000

pacijentica trebao bi, prema preporuci, imati svaki tim

Najčitanije iz rubrike