Regija
PRIZIVANJE DUHA

“Fejs igra”: Djeca prizivaju duha
Charlieja, nakon čega ih plaši
micanje predmeta u kući!?
Objavljeno 12. lipnja, 2015.
“Nemojte otvarati vrata demonu!”, upozorava vlč. Tomislav Ćorluka

ĐAKOVO – Nesvakidašnje, ali krajnje ozbiljno i dobronamjerno upozorenje osvanulo je ovih dana na obavijesnom listiću što ga iz tjedna u tjedan izdaje đakovačka Župa Svih svetih, a tiče se opasnog prizivanja duha Charlieja! “U tijeku je opasna igra prizivanja olovkama duha Charlieja koja kruži društvenim mrežama i ohrabruje mlade ljude da prizivaju demone. Želim vas podsjetiti da ne postoji 'nedužna igra s demonima'. Želim vas podsjetiti da NE sudjelujete u ovome i ne ohrabrujete druge na sudjelovanje. Problem s otvaranjem prema djelovanju demona leži u tome što otvara prozor mogućnostima koje onda nije lako zatvoriti. Kao svećenik upozoravam vas da je ovo vrlo ozbiljna stvar. Ja se nisam usudio pogledati video! Ni to ne smijete, niti na mjestu gdje se ovo izvodi. Nemojte otvarati vrata demonu! Sotona tako djeluje što pronalazi put do nas preko znatiželje. Već neke škole imaju problema s djecom koja su ovo radila. Ta djeca imaju uznemiravanja u kući, pomiču im se predmeti po kući. Shvatite ovo ozbiljno!”, upozorenje je iz Župe Svih svetih, otisnuto i na župnom obavijesnom listiću. Na nesagledive posljedice ulaska u svijet okultnog upozorio je jučer u telefonskom razgovoru njen župnik, vlč. Tomislav Ćorluka.

– Neznanje, znatiželja, pomodarstvo, olako shvaćanje okultnog…, mogu odvesti u neslućeno opasne razmjere - kaže vlč. Ćorluka.

“Razgovor” s duhom na engleskom

Upozorenje o “igri s vatrom” na župnom letku odmah je upalo u oči mnogim roditeljima koji ovih dana svoju djecu, osnovnoškolce i srednjoškolce, pitaju znaju li nešto o tome i imaju li i sami veze s tim. Pitali smo i mi i došli do saznanja da o duhu Charlieju itekako znaju ne samo đakovački srednjoškolci, nego i osnovci, čak i učenici trećeg razreda osnovne škole, odnosno djeca od samo devet godina. Učenik petog razreda jedne đakovačke osnovne škole ispričao nam je jučer kako su i njegove vršnjakinje na Internetu pokušale postupak dozivanja tog duha, no nisu ga privele kraju, ali zato jesu učenici 7. i 8. razreda.

– Oni koji su ga prizivali kažu da su potrebne dvije olovke i papir na koji se ispišu po dva 'yes' i 'no'. Čuo sam da prvo moraju pitati “Charlie, Charlie, Charlie, are you here?”, a potom im taj duh na pitanja odgovara pomicanjem olovaka na “yes”, odnosno “no”. Na kraju ga se mora pitati, odnosno zamoliti: “Charlie, Charlie, Charlie, can you, please, leave me?”, kako bi duh otišao, nakon čega se olovke moraju slomiti, a papir zapaliti. Čuo sam da su ti koji su ga zvali potom u kući vidjeli kako se pomiču predmeti, pali svjetlo… - ispričao nam je 11-godišnji dječak iz petog razreda.

“Zagugla” li se “demon Charlie”, internetska tražilica izbacuje niz rezultata, i to u 99 posto slučajeva na engleskom, a svi su iz svibnja i lipnja 2015. Naslovi na engleskom upozoravaju kako je riječ o (novoj) opasnoj igri, pravoj pošasti. Tekstovi o duhu Charlieu na hrvatskom su malobrojni…, no zato su brojne zastrašujuće popratne slike, ilustracije, videa…

“Neće prizvati anđela nego vraga”

- Vidio sam o tome na Fejsu. Jutros sam sreo jednu baku koja kaže kako joj je unuka, osnovnoškolskog uzrasta, rekla o tome, da su drugi prizivali duha. Misli se da je to bezazleno, da to svi rade, da je to moderno… Tako razmišljaju oni koji ne znaju da posljedice mogu biti vrlo opasne. Vidim da se to širi po medijima, po društvenim mrežama. Spominju mi to i roditelji, pogotovo nakon čitanja ove obavijesti, a posljedice tog prizivanja su gadne. Jer, neće time prizvati anđela, nego vraga! Kada se vragu odškrinu vrata – onda ga se teško otarasiti! - kaže župnik Ćorluka i poziva djecu i mlade da se obvezno klone takvih radnji, jer, uz ostalo, posljedično rezultiraju i problemima u psihičkom zdravlju, kod, kaže, duhovnih rana.

Suzana ŽUPAN
“Vidi se neka sjena, slika se miče lijevo-desno, ljulja se luster…”

Posljedice olakog poigravanja s okultnim, župnik vlč. Tomislav Ćorluka ilustrirao je primjerom kuće u kojoj se prije nekoliko godina dozivalo duhove. “Osjeti se tu da je nešto prisutno, kao da je netko tu. Ukućani kažu da vide neku sjenu, pomicanje stvari, kako se slika na zidu miče lijevo-desno, kako se luster ljulja... Osjeti se stalno neki nemir, loša je atmosfera u tom prostoru. Uznemirenost je prisutna tu i noću. Osobe koje su tu spavale prvi put kažu da nisu mogle dočekati zoru…, a o tome svemu neke osobe obratile su mi se prije više godina. Mala djeca više nego stariji osjete to nešto i boje se pokazati prstom u to…”, govori vlč. Ćorluka o tome što su si u život i životni prostor uvukli oni koji su prizivali duhove.

Charlie – meksički demon?

Upozorenja su da tisuće i tisuće mladih iz cijeloga svijeta upravo sudjeluje u pošasti s duhom Charlijem, za kojeg se kaže da je meksički demon. No, Meksikanci ističu da za njega nisu čuli, pa je nejasno odakle mit o njemu i tko je on zapravo. Da bi ga se dozvalo, potrebne su samo dvije olovke i komad papira, a pravila nalažu da “demona” treba upitati može li igra početi, odnosno smije li završiti kako vrata pakla ne bi ostala otvorena. Savjet je se da se u tome ne sudjeluje jer to nije bezopasno.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike