Kultura
STUDENTI OŽIVLJAVAJU ATRAKTIVAN PROSTOR

U Manježu praizvedba predstave “Princ Eugen” za 10. rođendan Akademije
Objavljeno 11. lipnja, 2015.
Osim u petak, 12. lipnja u 21 sat, predstava će biti izvedena na 5. srpnja u Rektoratu, OLJK-u

Prije deset godina, točnije 2004. upisana je prva generacija studenata na Umjetničku akademiju u Osijeku. Ova je godina u znaku obljetnice i desetog naraštaja studenata upisanih u akademsku godinu. Tomu u prilog, studenti i djelatnici UAOS-a narednih dana organiziraju niz zanimljivih sadržaja.

Svakako najzanimljivija je praizvedba predstave „Princ Eugen” u petak, 12. lipnja, u 21 sat u Manježu, u povodu čega je jučer upriličena i tiskovna konferencija. Dekanica Helena Sablić Tomić s ponosom je najavila ovu slikovitu, mozaičnu, kolažnu priču o Savojskom i događanja i suradnike koji su uz studentsku pomoć najzaslužniji za realizaciju. Iako najmanji, bitan dio predstave je i novooformljena sitotiskarska radionica, koja će svečano biti otvorena i u rad puštena (tiskom upravo plakata za ovu predstavu) u petak u 20 sati. Kako je rekao voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost, doc. art. Stanislav Marijanović, radionica će studentima omogućiti uvid u rad i praksu na sitotiskarskom stroju, iako često korištenom u umjetnosti, ponegdje već u izumiranju, zaboravljenom i potisnutom suvremenom tehnologijom. Osim što će poslužiti za nastavu iz ilustracije, grafike, dizajna, stripa, nadaju se da će radionica i zaraditi poneku kunu kako bi se studentima pomoglo smanjiti troškove školovanja.

Režija i koordinacija predstave povjerena je Jasminu Novljakoviću, koji se nada da će 70-ak sudionika uspjeti “osvojiti Manjež”. Uz glumce i lutkare, na sceni će biti i bend. Nisu radili biografsku predstavu, no bit će mnogo elemenata iz života Eugena Savojskog.

- Cilj je projekta pokazati što studenti mogu, uključujući ambijentalni i ulični teatar, kao i glumački i lutkarski, kazalište sjena, videoprojekcije... - napomenuo je doc. art. Novljaković, zahvalivši i osječkom i varaždinskom HNK, koji su im pomogli u ostvarivanju cilja.

Izv. prof. art. Antoaneta Radočaj-Jerković, prodekanica za nastavu, dodala je da su oformili instrumentalni sastav i zbor koji će izvoditi poznate songove u novim aranžmanima. S obzirom na uključenost prve tri godine studija, projekt je nazvala gotovo “brucoškim”.

Velika zasluga ide i doc. art. Hrvoju Seršiću (koji je istaknuo važnost isticanja spoja lutkarstva i glume, ali i činjenicu da iako je studentska, predstava je izuzetno profesionalna) i Tamari Kučinović, višoj asistentici.

- Europa i UAOS idu sukusu svih umjetnosti koje postoje ili bi trebale postojati pa mislim da ćemo u jednom trenutku prestati dijeliti teatar na lutkarstvo, glumu, pokret... Ovaj je projekt značajan jer se događa sukus glazbe, umjetnosti, glume, plesa... čemu Europa već dugo ide i mislim da bi tomu trebala ići i Hrvatska i ova akademija - naglasila je Tamara Kučinović.

Narcisa VEKIĆ
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike