Novosti
INCIDENT NA OPĆINSKOM SUDU U OSIJEKU

Napadnuti odvjetnik Alen Jakobović zatražit će policijsku zaštitu
Objavljeno 10. lipnja, 2015.

Vezani članci

ZAŠTITA SLUŽBENIKA KOJI SU NA UDARU NEZADOVOLJNIH POJEDINACA

Uredi HZZO-a u Osijeku, Splitu i Rijeci uskoro dobivaju zaštitare

Osječki odvjetnik Alen Jakobović napadnut je u ponedjeljak na osječkom Općinskom sudu nakon odgođene rasprave u kojoj se Dini Bosancu (23) sudi za izazivanje prometne nesreće u kojoj je 26. prosinca 2013. godine kod Valpova smrtno stradala Adelina Mihaljević Jurić (23).

Sudac Mirko Ljubičić odgodio je raspravu jer su predloženi novi dokazi, a po izlasku iz sudnice majka smrtno stradale je, prema tvrdnjama očevidaca, prvo nasrnula na optuženog Dinu.

- Vikala je: “Ubio si mi kćer“, i htjela ga je udariti. Zgrabila ga je za majicu i pokidala je. Rekao sam da ne može udarati optuženog, ali je žena ponavljala da će ga ubiti. Otac optuženog stao je ispred njega da ga obrani. Sestra smrtno stradale prišla je mom klijentu s leđa s namjerom da ga udari, a kada sam rekao da ga ne može udarati, rekla je “Mogu! On mi je ubio sestru!“. Rekao sam da je sud taj koji odlučuje o njegovoj krivnji i tada je meni rekla: “A ti ćeš me zapamtiti! Ti nećeš dočekati ljetovanje!“ - priča odvjetnik Alen Jakobović, koji smatra da su mu upućene prijetnje smrću.

U gužvu su se umiješali sudski zaštitari koji su smirili mučnu situaciju, a pozvana je i policija koja je uzela izjave sudionika incidenta. Jakobović je, kaže, toliko šokiran događajem da je jučer zamolio suca kod kojeg je trebao imati raspravu za odgodu.

- Nisam sposoban koncentrirati se na posao. Uz to bojim se što me čeka jer sam u posljednjih mjesec dana viđao u blizini svoga stana djevojku koja mi je prijetila i to u neprimjerenom društvu. Svakako ću zatražiti policijsku zaštitu - rekao je Jakobović i naglasio da je samo radio svoj posao i pokušavao smiriti članove obitelji koju je zadesila strašna tragedija. Jakobović je prijavio prijetnje i osječkom državnom odvjetništvu. Davor Mitrović, predsjednik Općinskog suda u Osijeku, obaviješten je o incidentu i kaže da se do sada ovakvi napadi na odvjetnike na tom sudu nisu događali.(R.I.)

POJAČATI ZAŠTITU ODVJETNIKA

Udruga hrvatskih sudaca je u travnju jednoglasno podržala inicijativu Hrvatske odvjetničke komore za izmjenom Kaznenog zakona kojom se traži pojačana kaznenopravna zaštita odvjetnika i odvjetničkih vježbenika. “Polazeći od stava da je odvjetništvo služba koja ima u ustavnopravnom poretku poseban položaj, a da su odvjetnici često izloženi napadima i prijetnjama, prijeko je potrebno kaznenim zakonodavstvom pojačano zaštiti odvjetnike u obavljanju odvjetničke službe, što, na žalost, potvrđuje i tragičan događaj koji se dogodio kada je ubijen odvjetnik Vlatko Vidaković“, navodi se u priopćenju HOK-a.

Možda ste propustili...