Regija
BABINA GREDA NUDI KORIŠTENJE JAVNIH BICIKALA

Umjesto autobusom, Babogredci do Županje mogu općinskim biciklom
Objavljeno 10. lipnja, 2015.

BABINA GREDA – Babina Greda jedina je općina u Hrvatskoj koja je uvela sustav korištenja javnih bicikala i povećala mobilnost mještana učinkovitom i hvalevrijednom uslugom.

Od prošlog je tjedna, naime, Babogredcima na raspolaganju šest električnih bicikala, kao brz, jednostavan i fleksibilan sustav osobnog prijevoza unutar općine, ali i okolnih mjesta. Čelnici Babine Grede ovim su potezom pokazali da su ekološki i društveno osviješteni, ali i socijalno osjetljivi prema sumještanima u potrebi. Načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić ističe da je izuzetno ponosan što je Babina Greda među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojoj građani imaju priliku voziti se električnim biciklima. Oni daju sve pogodnosti bicikla, ali uz minimalan napor dosežu brzinu do 25 km/h, što je gotovo kao i slabiji motocikl, no znatno jeftinije prijevozno sredstvo.

- Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornog ministarstva osigurali smo šest bicikala za djelatnike Općine koji će biti na raspolaganju i našim sumještanima, posebice onima koji su lošeg imovinskog stanja. Radijus kretanja je 50 kilometara, što znači da će moći doći pred zgradu Općine, uzeti bicikl, otići do Županje, ondje obaviti administrativne poslove po raznim institucijama i vratiti se kući. Smatram da će to našim Babogredcima biti od velike koristi i pomoći jer situacija je danas, nažalost, takva da velik broj ljudi nema trideset kuna za autobusnu kartu do Županje. Na ovaj način moći će do grada otići besplatno i uštedjeti za nekoliko vekni kruha - kaže Krnić.

Pojašnjava da do daljnjeg korisnici neće morati plaćati najam, u Općini zadužuju bicikl i obveza im je vratiti ga u ispravnom stanju.

- Za sada smo uzeli šest komada, a sustav namjeravamo proširiti na 20-ak bicikala za kojima, uvjeren sam, postoji potreba, ali i veliki interes naših sumještana - pojašnjava Krnić. I on će, kaže, i osobno i kao načelnik, kao i njegovi suradnici, u obilazak općine i “snimanje” situacije i praćenja stanja na terenu ubuduće odlaziti biciklom.

Dodaje da će javni bicikli biti i u funkciji razvoja seoskog turizma, čemu se u Općini pridaje sve više pozornosti i čini se sve kako bi se Babina Greda afirmirala u seosku kulturnu metropolu Slavonije. Bicikli će biti na raspolaganju gostima Babine Grede i omogućiti im da se provozaju do okolnih šokačkih stanova ili do izletišta Kladavac, te da istinski uživaju u netaknutoj prirodi i prikazu nekadašnjeg načina života.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Korisnici ne plaćaju najam, u Općini zadužuju bicikl i obveza im je vratiti ga u ispravnom stanju

Radijus kretanja bicikala je

50

kilometara, a uz minimalan napor dosežu brzinu do

25

kilometara na sat

Turisti biciklom do stanova

Stanovi, odnosno, posjedi sa svim gospodarskim zgradama izvan sela gdje je boravila stoka, djeca koja su je čuvala i stariji ukućani, dok su mlađi bili u selu, jedan su od velikih kulturnih potencijala koje posjeduje Babina Greda i izvrsno se uklapaju u turističku ponudu. Stan je nekada bio drugi dom starih Šokaca i temelj zadružnog i obiteljskog gospodarstva. Babina Greda nekada je imala čak 349 stanova, najviše u Slavoniji, a danas ih je samo 20-ak u funkciji i Babogredci su čvrsto odlučili spasiti i očuvati stanarsku tradiciju jer, kako kažu, jedino još uvijek tradicijske vrijednosti u hrvatskom društvu nešto vrijede. Sve ostalo, nekako je na prodaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike