Osijek
PRVA NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU

Manuela napravila najljepši
vjenčani buket na Floraartu
Objavljeno 8. lipnja, 2015.
Mlada Osječanka Manuela Arlavi, učenica 3.c razreda Poljoprivredne i veterinarske škole, smjer cvjećar

Mlada Osječanka Manuela Arlavi, učenica 3.c razreda Poljoprivredne i veterinarske škole, smjer cvjećar, pobjednica je Međunarodnog natjecanja učenika na 50., jubilarnoj vrtnoj izložbi Floraart.

Ona je u konkurenciji najboljih učenika iz 12 škola, devet iz Hrvatske i tri iz Slovenije, napravila najljepši vjenčani buket i osvojila prvo mjesto na tom renomiranom natjecanju.

- Tema je zadana, no ne zna se unaprijed, kao ni cvijeće kojim će učenici raditi. Kad se sazna tema, slijedi kratka konzultacija mentora i učenika, a zatim natjecanje. Ovo je natjecanje teže jer traži brzo donošenje odluke i kreativnost učenika - kaže prof. Gorana Spajić, Manuelina mentorica.

Maturantica Manuela dodaje da je od cvijeća dobila ruže, miniruže, lizijantus i zelenilo, od čega je napravila buket kupolastog oblika, pravi vjenčani. Naše sugovornice objašnjavaju da je ove godine trend da vjenčani buket ne bude “uštogljen”, već što slobodniji i prirodniji, a upravo mu tu notu daje cvijet lizijantusa.

Konkurencija je bila oštra, a najviše se strahovalo od Slovenaca, koji često idu na stručno usavršavanje, no presudio je Manuelin talent i kreativnost. Manuela je praktičnu nastavu obavljala u cvjećarnici “Maja”, a uz to, za natjecanje se pripremala i vježbanjem u školi.

- Zadovoljna sam i ugodno iznenađena Manuelinim uspjehom. Nadala sam se dobrom uspjehu, no prvo mjesto je fantastično. Tehnički dio posla napravila je savršeno, a bila je i veoma kreativna - kaže mentorica Spajić, ing. hortikulure.

Manuela priznaje da je bila šokirana kada je saznala da je prva, no to je bilo ugodno iznenađenje. Ova savjesna učenica još razmišlja hoće li upisati četvrti razred, smjer fitofarmaceut ili će tražiti posao u svojoj struci.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike