Mozaik
ETNOFRIZURE I ETNOKREACIJE HRVATSKE 2015.

Igor Galaš apsolutni
pobjednik u Vinkovcima
Objavljeno 8. lipnja, 2015.
Radovi s oba natjecanja prezentirani su na "Etnoreviji" koja je održana u vinkovačkom kazalištu "Joza Ivakić"

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Igor Galaš iz Zagreba, pobjednik u kategoriji "Etnokreacije Hrvatske 2015." i u kategoriji ''Etnofrizura Hrvatske 2015.", te Lucija Kočiš iz Đakova pobjednica u kategoriji učenici frizeri, epilog je održanog natjecanja u Vinkovcima kojeg je i ove godine odlično organizirao Kulturni centar ''Gatalinka'' Vinkovci.

U hotelu "Lav", u Vukovaru, održano je natjecanje "Etnokreacija Hrvatske 2015.", a u hotelu "Slavonija" u Vinkovcima "Etnofrizura Hrvatske 2015." Radovi s oba natjecanja prezentirani su na "Etnoreviji" koja je održana u vinkovačkom kazalištu "Joza Ivakić", gdje je priređena dodjela nagrada najboljima.

Natjecanja su dio projekta "Etnovikend u etnogradu". Istraživački dio projekta provodi se kroz cijelu godinu, a edukacija i prezentacija kroz tri vikenda u godini. Ministarstvo kulture RH podržava istraživanja vezana uz djevojačko češljanje Slavonije, Baranje i Srijema, te je ta umijeća zaštitilo kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. Prvi vikend je edukacijski - "Seminar o izradi tradicijskih frizura", gdje se prezentiraju nova istraživanja i poznata znanja. Drugi vikend je natjecateljski, kada se potiču nove ideje frizera i kreatora, te kvaliteta u izvedbi. Treći vikend, vrijeme Vinkovačkih jeseni, timski je rad frizera i kreatora u osmišljavanju izgleda žene inspiriranog tradicijskim frizurama i tradicijskim odjevnim predmetima, te projekt "Etnofrizure svijeta", kojim se naše blago prezentira inozemnim frizerima.

NAGRADE FRIZERIMA

Prosudbena komisija za frizere i frizere učenike radila je u sastavu, frizerka: Josipa Džaja iz Vinkovaca, folklorist Tomislav Livaja i etnologinja Ana Wild iz "Muzeja Slavonije" iz Osijeka.

Luciju Kočiš iz Đakova, kao jedinu natjecateljicu u kategoriji frizera učenika, nagradili su tvrtka "Uralan d.o.o" s monografijom na hrvatskom i engleskom jeziku "Etnofrizure Hrvatske" i tvrtka Schwarzkopf Professional Adria Region koja dodjeljuje poklon-paket u iznosu od 1500 kn.

Treće mjesto u kategoriji frizera osvojio je Mario Keljar iz Suhe Katalene. Sponzori nagrada su "Vinkovački vodovod i kanalizacija" s 1000 kn i tvrtke Schwarzkopf Professional Adria Region s poklon-paketom u iznosu od 1500 kn.

Drugo mjesto za frizera osvojio je Mario Treščec iz Zagreba. Sponzori su "Turistička zajednica grada Vinkovaca", nagrada iznosi 2000 kn, i tvrtke Schwarzkopf Professional s poklon-paketom u iznosu od 1500 kn.

Prvo mjesto za frizera osvojio je Igor Galaš iz Zagreba. Sponzori su "Grad Vinkovci" koji dodjeljuje nagradu od 3000 kn, i tvrtke Schwarzkopf Professional Adria Region koja dodjeljuje poklon-paket u iznosu od 1500 kn.

Tvrtke Schwarzkopf Professional Adria Region nagradila je i ostale sudionike natjecanja poklon-paketima u iznosu od 300 kn.

NAGRADE KREATORIMA

Prosudbenu komisiju za kreatore činili su kreatorica Slavica Musa iz Vinkovaca, etnologinja Ana Wild, vlasnica modne agencije "The Code agency" Kristina Baro i profesorica strukovne škole Tamara Čepo.

Jedinom sudioniku u kategoriji kreator učenik, "Školi za umjetnost i dizajn iz Osijeka" , sponzor tvrtka "Borovo d.d." dodijelila je balerinke iz najnovije kolekcije.

Četvrto mjesto osvojio je Marin Sovar iz Zagreba. Sponzori nagrada su zlatarnica "DA - NI" koja je poklonila prsten u vrijednosti 500 kn i tvrtka "Spačva d.d." s poklon-paketom svojih proizvoda.

Treće mjesto osvojila je Helena Čalić iz Severina. Sponzori nagrada su "Grad Vukovar". Nagrada iznosi 1000 kn. "Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Županije vukovarsko-srijemske" dodijelio je kulen.

Drugo mjesto osvojila je Tajana Jurišić iz Slavonskog Broda, 2000 kn dodijelili su sponzori "Uprava šuma podružnica Vinkovci" i tvrtka "Eurco d.o.o" Vinkovci. "Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Županije vukovarsko-srijemske" dodijelilo je kulen.

Prvo mjesto osvojio je Igor Galaš iz Zagreba. Sponzor nagrade je Vukovarsko-srijemska županija. Nagrada iznosi 3000 kn. "Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Županije vukovarsko-srijemske" dodijelilo je kulen. Svi sudionici dobili su poklon-pakete tvrtke "Spačva d.d.".

Partner u projektu je Ministarstvo kulture RH, a sponzori nagrada Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Vinkovački vodovod i kanalizacija, Županija vukovarsko-srijemska, Uprava šuma podružnica Vinkovci, Eurco d.o.o., Grad Vukovar, Uralan d.o.o., Euclid, cvjećarnice Frezija i Mimoza, zlatarnica DA – NI, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Borovo d.d., Spačva d.d., Vinkoprom d.o.o., Hotel Lav Vukovar, Hotel Slavonija Vinkovci i Schwarzkopf Professional.

Mario KOKAJ

Rogovi od runa

- Najiskrenije ne mogu vjerovati da sam osvojio prvo mjesto u obje kategorije. Posebno nisam očekivao prvo mjesto među frizerima jer na kraju krajeva nisam frizer, nego sam pokušao tu tradiciju pokazati i da bi što više frizera to trebalo učiti. Kad govorimo o mojoj frizuri, radio sam ovnove rogove od runa i pletiva od kojeg sam radio i kolekciju. Prošle sam godine pobijedio u kreacijama, a ove godine u obje kategorije, na što sam posebno ponosan - istaknuo je Igor Galaš s mnogo emocija nakon natjecanja u Vinkovcima gdje je osvojio prva mjesta u obje kategorije.

Vuna domaćih ovaca

Sedam niti za sreću, glavno obilježje rada kreatora Igora Galaša iz Zagreba, jest ručno pletenje, pri tome koristi vunu domaćih istarskih ovaca, koja je prije nego što je došla u njegove ruke bila na postupku tehnološkog pranja u Iloku, a zatim u Aljmašu na predenju.Vuna je upotrebljavana u prirodnim bojama i to različitih tonova, što je ovisilo o boji runa određene vrste ovce, ali i bojana prije svega prirodnim bojama dobivenih kuhanjem biljnih plodova, a najčešći su bili zagasiti tonovi. Igoru se u izradi kolekcije posebno dojmila slavonska i baranjska žetva, te istarsko klinasto ruho.

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike