Crna kronika
STRAVIČNA NESREĆA IZMEĐU NAŠICA I MARKOVCA

U naletu putničkog vlaka na stroj za
asfaltiranje jedan radnik poginuo na
mjestu, drugi umro u osječkom KBC-u
Objavljeno 5. lipnja, 2015.
Radnici su se nalazili u stroju za asfaltiranje

NAŠICE - U stravičnom naletu putničkog vlaka na stroj za asfaltiranje na željezničko-cestovnom prijelazu između Našica i Markovca Našičkog, život su izgubile jučer u poslijepodnevnim satima dvije muške osobe.

Riječ je o djelatnicima tvrtke Gravia, stari 55 i 48 godina, koja izvodi radove na rekonstrukciji državne ceste na dionici Našice – Koška. Jedan muškarac poginuo je na mjestu nesreće, a drugi je preminuo u Općoj bolnici Našice, nekoliko trenutaka nakon što je dovezen od višestrukih teških ozljeda. Tijelo poginulog radnika ispod vlaka morali su izvući pripadnici JVP Našice.

Nalet putničkog vlaka koji je vozio na relaciji Virovitica – Osijek na stroj za asfaltiranje dogodio se u 15,03 sati na pružnom prijelazu koji je osiguran cestovnim sigurnosnim znakovima te svjetlosno-zvučnim signalima. Unatoč uključenoj signalizaciji i naglom kočenju vlaka, vozač radnog stroja nije se sklonio s pružnog prijelaza. Ostaje nepoznanica zašto je radni stroj u trenutku nailaska vlaka bio na prijelazu. Je li riječ o krivoj procjeni vlastitih mogućnosti i podcjenjivanju brzine nailaska vlaka, ili pak vozač nije vidio da su polubranici na pruzi bili propisno spušteni te je zvučna i svjetlosna signalizacija bila uključena, pokazat će istraga.

Od siline udarca, radni stroj odbačen je s pruge u desni odvodni kanal, a u sudaru vlak je oštećen te je iskliznio iz jednokolosiječne pruge. Prema informacijima iz HŽ-a, nitko od putnika u vlaku nije ozlijeđen.

- Bila sam u kući i odjednom sam čula snažan udarac i škripu kočnica vlaka. Kada sam izišla van vidjela sam nagnuti zaustavljeni vlak i odgurnuti radni stroj te beživotno tijelo jednog radnika – ispričala nam je jedna od stanovnica Ulice Josipa Jurja Strossmayera u Našicama, koja živi tik uz željezničku prugu.

Policijski očevid koji su obavljali službenici Policijske postaje Našice trajao je nekoliko sati, a državna cesta između Našica i Markovca Našičkog bila je zatvorena za sav promet, koji je tekao obilazno. U prekidu je bio i željeznički promet. O ovom događaju Općinskom državnom odvjetništvu u Našicama bit će proslijeđeno izvješće.

Snježana FRIDL
SIGNALIZACIJA BILA UKLJUČENA

Kako se može vidjeti i na fotografijama, svjetlosna signalizacija bila je uključena, a i polubranici su bili spušteni. To je u priopćenju potvrdila i HŽ Infrastruktura. “U tijeku je policijski očevid te se okolnosti nesreće utvrđuju. Pruga je zatvorena do okončanja očevida, a promet je tom dionicom obustavljen”, stoji u priopćenju kojega potpisuje Ivan Kartelo, šef korporativnih komunikacija.

Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike