Regija
PODUZETNICI PLAĆAJU CEH RAZVOJU SLAVONSKOG BRODA

Zbog gradnje podvožnjaka propao
im posao, očekuju odštetu države
Objavljeno 6. lipnja, 2015.
Grad nas je oslobodio 35 kuna mjesečne pristojbe, što je smiješno - kažu Jukičići

SLAVONSKI BROD - Premda građevinski radovi na jednoj od najfrekventnijih brodskih prometnica - podvožnjaku ispod željezničke pruge u slavonskobrodskoj Osječkoj ulici - od kraja prošle godine napreduju iz dana u dan, što posebice raduje stanovnike istočnog dijela grada, prigradskih mjesta i sela s istoka županije, mnogo je i nezadovoljnih obrtnika i poduzetnika čiji su poslovi zbog gradnje podvožnjaka potpuno propali. Ogorčenje ne kriju ni vlasnici sada zatvorenog frizerskog salona i salona vjenčanica, Manda i Ante Jukičić, čija je kuća s lokalima tik uz gradilište.

- Ovo je katastrofa, uništen nam je posao, prostor, izgubili smo i podstanare, sve je izgubilo funkciju, gubitak je stopostotan. Na kraju su dolazili samo prijatelji - požalili su se vlasnici resornom ministru Siniši Hajdašu Dončiću, koji je prije nekoliko dana obišao vrijedno gradilište zajedno s predsjednicom uprave HŽ infrastrukture Renatom Suša, Nenadom Maljkovićem iz Hrvatskih cesta i predstavnicima lokalne vlasti.

- Razvoj grada je determiniran generalnim urbanističkim planovima. Veliki infrastukturni projekti utječu na vrijednost nekretnina. S jedne strane dižu vam vrijednost, a s druge spuštaju. Efekt cijele investicije je pozitivan, poboljšava se razina sigurnosti... - pokušala je Suša pojasniti Jukičićima važnost projekta. Svjesni su oni, kažu, kako su nužne posljedice uz ovako velike projekte. No očekuju da im država namiri nastalu štetu.

- U normalnom svijetu to bi trebalo biti obeštećeno, ali ovdje izgleda nitko nema sluha. Dvije naše kuće vrijedne 350 tisuća eura sada ne vrijede ništa. Grad nas je oslobodio 35 kuna mjesečne pristojbe, što je smiješno - kažu Jukičići, koji su zbog situacije u kojoj su se našli prinuđeni tražiti posao u Njemačkoj.

- Već smo bili neko vrijeme i morat ćemo ponovno. Ovdje nema kruha. Nemamo od čega živjeti, plaćati režije - razočaran je Ante, koji jedva može i prići kući ispred koje je sada postavljen hidrant, a ranije je tu imao pet parkirališnih mjesta.

Istovremeno, s druge strane budućeg podvožnjaka, u početku potpuno odsječeni od grada, nadu za povratak u prvobitno stanje ne gube vlasnici jedinog brodskog wellness centra Styl Valentina, Slavica i Zdravko Pavičić.

- Najgore je prošlo i sada je uz pomoć izvođača radova riješena pristupna cesta do kuće, kao i parkirališna mjesta. Naši klijenti dolaze, a pozivamo sve koji drže do svog izgleda, koji se žele opustiti, uživati u ponudi wellnesa, da nas posjete - kaže optimistična Slavica, koja je u posao uložila tri desetljeća truda i odricanja. Premda nisu od Grada dobili zamjenski prostor koji su tražili, niti su oslobođeni poreza, a nisu mogli niti “zamrznuti firmu” (jedino su oslobođeni gradske komunalne naknade u mjesečnom iznosu od 100 kuna), vlasnica ističe kako “želi razmišljati pozitivno i dobre vibracije prenositi na svoje klijente, a onda će i konačno rješenje biti bolje”. Već u ožujku sljedeće godine, kada je predviđen završetak dugoočekivanog podvožnjaka.

Marija RADOŠEVIĆ

Izgubili su i podstanare i mušterije, dolaze im još samo prijatelji

Odšteta - stvar pravosuđa

- Nemoguće da nemamo nikakva prava. Ne tražimo isplatu kuće, ali dvije godine ne radimo i možemo li dobiti izgubljenu naknadu? - uporno su tražili supružnici Jukičić odgovor od ministra.

- To je stvar pravosuđa, možete tužiti Grad, državu. Pravo na vlasništvo vam je neotuđivo, pokušavamo živjeti u pravnoj državi - rekao je Hajdaš Dončić ogorčenim supružnicima.

Dvije godine

ne rade i prisiljeni su tražiti posao u Njemačkoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike