EIZG: U 2013. GODINI HRVATSKA IZVEZLA 22 POSTO VRIJEDNOSTI SVOJE PREHRAMBENE PROIZVODNJE
Objavljeno 4. lipnja, 2015.
Poveća li se potražnja za prehrambenim proizvodima za jedan milijun kuna, tada BDP Republike Hrvatske raste za gotovo dva milijuna kuna (1,96 mil. kn), a broj zaposlenih u ekonomiji povećava se za dvije osobe (1,95) - rezultat je to analize izvozne konkurentnosti prehrambene industrije Hrvatske, koju je javnosti predstavio Ekonomski institut Zagreb, prenosi banka.hr. Goran Buturac, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta Zagreb, kako prenosi banka.hr, ističe kako se u prehrambenoj industriji realizira oko 24 posto ukupne proizvodnje prerađivačkog sektora, a zapošljava oko 20 posto zaposlenih. "Prehrambena industrija peta je najveća izvozna grana unutar prerađivačke industrije u Hrvatskoj, a osim učinaka na proizvodnju i zaposlenost ima i velik značaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga je poboljšanje izvozne konkurentnosti domaće prehrambene industrije nezaobilazan faktor uspješnog razvoja industrije i gospodarstva u cjelini", naglasio je Goran Buturac na okruglom stolu koji je organizirao EIZG.
Procjenjuje se da je u 2013. Hrvatska izvezla 22 posto vrijednosti svoje prehrambene proizvodnje, ali uz postojanje značajnog vanjskotrgovinskog deficita.(Z.R.)
Izvoz u stare članice Europske unije opada