Kultura
25. SUSRET LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE

Na izložbi “Zvučni vrt” igrali se i djeca i odrasli
Objavljeno 3. lipnja, 2015.
Podjela brojnih nagrada je u srijedu u 20.30 sati u Dječjem kazalištu

Kao da se cijeli lutkarski svijet iz Hrvatske ovih dana preselio u Osijek. Sve je u znaku 25. SLUK-a, susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske na kojem će u tri dana sudjelovati više od 300 lutkara iz Hrvatske i gosti iz inozemstva (Mostra). Nakon otvorenja odigrana je predstava Božićna priča Zagrebačkog kazališta lutaka, a u ponedjeljak prijepodne predstave Zmaj i princeze Lutkarskog kazališta Mostar te domaća hit-predstava Deveta ovčica.

Najveće, vrlo ugodno, iznenađenje prvoga dana susreta bila je izložba “Zvučni vrt” u Muzeju likovnih umjetnosti. Ta interaktivna izložba izvornih glazbenih instrumenata djelo je slovenskog autora Petera Kusa, a donijela je u Osijek pregršt teško zanimljivih glazbenih instrumenata, na kojima su svi zainteresirani mogli zasvirati. I nakon svečanog otvorenja gotovo svi su to i učinili. Bez obzira na to je li im pet ili 70 godina. Sve je privukla mogućnost proizvodnje neobičnih zvukova s još neobičnijih instrumenata. Nije smetala ni buka susjednog instumenta, a autor se silno trudio pomoći posjetiteljima da proizvedu željeni zvuk iz nečega što najmanje sliči na instrument. Svi koji su došli na ovu izložbu zadovoljni su napustili MLU, to više što ih je čekao aotobus, koji ih je odvezao na drugu, pa onda i na treću destinaciju SLUK-a.

Tako je gotovo ista publika, i oni koji nisu mogli stići u MLU, nazočila i otvorenju izložbe u Galeriji Waldinger u Tvrđi naslovljenoj “SLUKovnica 2 – naši suvremenici”. Na toj su izložbi prikazani prekrasni radovi najznačajnijih kreatora lutaka: Vojislava Voje Radoičića, Zlatka Boureka, Gordane Krabelj, Vesne Balabanić, Mojmira Mihatova, Željka Zorice Šiša i Osječanke Saše Došen Lešnjaković. Na tradicionalnom druženju do sitnih jutarnjih sati brojne je lutkare iz cijele Hrvatske uz prigodnu hranu i piće zabavljao DJ Tac.

Svoje su predstave odigrali Gradsko kazalište lutaka Split, LOFT i Dječje kazalište Dubrava, KD Pinklec Zagreb i Gradsko kazalište iz Virovitice. Jučer je održana i Godišnja skupština Hrvatskog centra UNIMA-e.

U srijedu, 3. lipnja, u 10 sati u DK s predstavom Trsatski zmaj gostuje Gradsko kazalište lutaka Rijeka, u 11.30 u HNK-u Osijek je Knjiga o džungli Kazališta lutaka Zadar, u 15 sati u DK Vanzemaljci GK Zorin dom Karlovac, a u 18 sati Romeo i Giulietta, predstava u koprodukciji Dječje i lutkarske scene HNK-a Varaždin, DK Branka Mihaljevića u Osijeku i Osječkog ljeta kulture 2014. U 19.30 u DK je predstava u povodu obilježavanja 30 godina umjetničkog rada Lidije Helajz Ti loviš! u izvođenju Hrvatskog doma Vukovar – Scena Martin. Svečano zatvaranje 25. SLUK-a i dodjela nagrada je u DK u srijedu u 20.30 sati.

Darko KOVAČEVIĆ
DO NEDJELJE U MLU OSIJEK

Svi posjetitelji na baš svim instrumentima s izložbe “Zvučni vrt” mogu zasvirati još do nedjelje, 7. lipnja. Muzej likovnih umjetnosti Osijek otvoren je u srijedu i petak od 10 do 18 sati, a u subotu i nedjelju od 10 do 13 sati. Zbog blagdana Muzej neće raditi u četvrtak, 4. listopada.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike