Dome slatki dome
KOMBINACIJOM MATERIJALA I BOJA DO UGODNOG IZGLEDA

Kreativna spavaća soba
Objavljeno 3. lipnja, 2015.
Poigrajte se dekorativnim jastučićima, posteljinom, navlakama i tepisima

Spavaća soba je prostor u kojemu statistički provodimo najviše vremena. U njoj tražimo trenutke odmora pa upravo zbog toga treba biti ugodna za boravak.

Kretivnim detaljima te kombinacijom materijala i boja spavaća soba može postati prostor u kojemu ćete rado boraviti i kada ne spavate!

Najjednostavniji način da unesete živost u postojeću spavaću sobu su dekorativni predmeti. Od zdjela ili vaza sa suhim aranžmanima, preko tacni s dekorativno složenim voćem do reda knjiga na polici - unijet ćete dašak kretivnosti u ovaj prostor. Te detalje iskoristite osobito u slučajevima kada su elementi namještaja minimalistički. Uvedite nove, žive ili pastelne boje.

Igrom tkanina vrlo ćete jednostavno stvoriti kreativan ugođaj sobe. Poigrajte se dekorativnim jastučićima, posteljinom, navlakama i tepisima. Ako su zidovi neutralni, svakako uvedite boje u prostor. Mogu biti i vrlo izražajne, ali u detaljima. Ovi dekorativni predmeti mogu biti složeni i vrlo ležerno ili čak blago neuredni, stvarajući „kreativni nered“.

U postojeću spavaću sobu možete uvesti dodatne zidne elemente namještaja. Oni mogu biti povezani s uzglavljem kreveta ili na slobodnim dijelovima zidova, ali je poželjno da su manjih dimenzija, kako ne bi narušili već postojeću koncepciju prostora. Mogu biti u boji koju do sada niste koristili u prostoru. To je idealna prilika da uvedete dašak trenda. U tom je slučaju preporučljiva struktura drva u kombinaciji s plavom, zelenom, žutom, ružičastom ili crvenom bojom. Povežite i dekorativne predmete s tom bojom.

Igra svjetla je ono što će unijeti kreativnost u svaki prostor. Iskoristite indirektne efekte i primijenite ih na uzglavlju kreveta, policama ili uvedite rasvjetna tijela neobičnih oblika ili retrooblika. Ta će rasvjetna tijela obogatiti prostor, bilo da se radi o funkciji rasvjete bilo o dekoraciji prostora kada nisu u funkciji. Za kreativan ugođaj su dopušteni svi oblici i veličine rasvjetnih tijela.

Kreativan ugođaj postići ćete i kombinacijom boja i materijala - dijelova namještaja u strukturi drva i bojenih dijelova. Takvi su kontrasti uvijek efektni u prostoru, a mogu biti primijenjeni na ormarima, komodama ili noćnim ormarićima.

Za sve one koji imaju dovoljno prostranu spavaću sobu, kreativan je ugođaj poželjno postići dodatnim elementima namještaja poput neobičnih foteljica i klub-stolića, koji će stvoriti dodatnu zonu opuštanja u sobi. Kombinirajte različite boje i materijale poput drva, stakla i metala, obavezno u retrostilu.

Najkompleksniji način uvođenja kretivnih elemenata u spavaću sobu je onaj koji zahtijeva dodatne instalacije pa se najčešće predviđa već u projektnoj fazi objekta. Uvođenje jacuzzija jedan je od takvih načina. Ovakav je prostor prava relaksirajuća zona pa ga obogatite i zelenilom i dekorativnim predmetima.

Bez obzira na financijske mogućnosti, potrebno je vrlo malo zahvata za kreativne promjene u spavaćoj sobi. Učinite taj prostor pravom oazom odmora.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike