Osijek
PTICE NAPADAJU PROLAZNIKE

Vrana izgrebala dijete, ženi kljunom probijeno tjeme
Objavljeno 2. lipnja, 2015.
- Napadaju iznenada, s leđa - kaže Saša Đukić

Vjerujemo da nema onoga kome nije poznat Hitchcockov filmski hit “Ptice”, a onaj tko ga nije gledao, bar je čuo za jezive scene napada raznih vrsta ptica, među kojima po agresivnosti prednjače vrane.

Scene iz kultnog filma preselile su se u osječke parkove!

- Prestravila sam se kad sam vidjela da je vrana napala ženu na Zelenom polju te je ubrzo počela krvariti iz tjemena, koje joj je ptica uspjela probiti. Žena je odvezena u Hitnu službu, a ja, koja sam bila na biciklu, odjednom sam vidjela kako leti prema meni i ubrzo me napala. Srećom, nije me jako ozlijedila. Treba upozoriti ljude u okolici da se pripaze, iako moram priznati da je nakon toga dana (četvrtak, nap.a.) nisam više vidjela ondje - ispričala nam je Milena Majetić, dodavši kako joj je poznato da ni djeca iz obližnjeg vrtića nisu dva dana izišla u dvorište upravo zbog opreza i mogućnosti da neka vrana napadne dijete.

Napad vrane na sina ipak nije uspio izbjeći Saša Đukić, koji je pak bliski susret s vranom imao u Parku kralja Petra Krešimira IV. samo dan nakon što je u Donjem gradu vrana napala ženu i ozlijedila joj glavu. Dogodilo se to tijekom šetanja psa. Đukić kaže da je najprije pomislio da se vrana približava zbog psa. Kad ga je napala, vrana je ogrebla Đukićeva sina, a nedugo zatim napala i psa, nakon čega je Đukić, kaže, počeo trčati, u nastojanju da joj što prije pobjegnu.

 

- Morali smo se skloniti, jer ovo što ljudi doživljavaju, nije normalno. Te vrane napadaju s leđa i nikada ne znate kad ćete joj biti meta. I pacijenti koji mi dolaze u moju stomatološku ordinaciju govore da su ih napale vrane, a moj savjet je što brže joj pobjeći. Nema druge - upozorio je taj poznati osječki stomatolog.

Marija MIHELIĆ

Adrian Tomik

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

Izbjegavajte gnijezda u krugu od najmanje 50 metara!

- Moj je savjet izbjegavanje okolice gdje sive vrane imaju gnijezdo, bar u krugu od 50 metara. Riječ je o sivim vranama, koje gnijezda imaju na stablima i u ovo vrijeme imaju mladunčad. Zna se dogoditi da jedan ili više mladih pri izlijetanju padne na zemlju i kad ih roditelji hrane, postanu živčani i agresivni, jer shvaćaju da je na zemlji veća opasnost ako se netko približi. Razdoblje napada traje i po tjedan dana.

BRANE GNIJEZDA

Vrane su u ovo doba godine agresivne jer imaju mlade

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike