Osijek
GRAD OSIJEK RASPISAO JAVNI NATJEČAJ

Potencijalni kandidati za
gradski stan moraju se
prijaviti do 23. lipnja
Objavljeno 2. lipnja, 2015.
Pravo na stan određuje se prema određenim uvjetima

Nakon što je u travnju raspisao natječaj za kupnju stanova prema novom modelu stambenog zbrinjavanja, Grad Osijek nedavno je raspisao i natječaj za utvrđivanje liste za davanje gradskih stanova u najam.

Sve do 23. lipnja na natječaj se mogu javiti punoljetni državljani Republike Hrvatske ako ispunjavanju neki od propisanih uvjeta.

Tako osobe ne smiju imati riješeno stambeno pitanje, a do podnošenja zahtjeva trebaju imati prebivalište na području Osijeka najmanje deset godina neprekidno, odnosno 20 s prekidima. Ne smiju imati u vlasništvu useljivu kuću ili stan u Hrvatskoj, odnosno ta nekretina ne smije biti prodana, darovana ili na drugi način otuđena nakon 8. listopada 1991. U vlasništvu ne smiju imati ni drugu imovinu čija vrijednost prelazi 20 posto iznosa prosječne tržišne vrijednosti pripadajućeg stana, a uz nju se također veže pravilo o 8. listopada, izuzev vozila koje podnositelj može posjedovati na osnovi invaliditeta. Ukupni prosječni mjesečni netoprihod kućanstva podnositelja zahtjeva ostvaren u 2014. godini ne smije prelaziti dvostruki iznos prosječne mjesečne netoplaće u Republici Hrvatskoj u 2014. godini. Za samce vrijedi jednostruki iznos, a podnositelj se također ne smije koristiti gradskim stanom bez valjane pravne osnove i protiv njega ne smije postojati pravomoćna sudska presuda iseljenju na temelju koje je trebao izići iz gradskog stana.

Uz to, red prvenstva za davanje u najam odgovarajućeg stana utvrđuje se također prema određenim kriterijima, poput broja članova kućanstva, radnoga staža u Hrvatskoj, statusa iz Domovinskog rata, dužine prebivanja na području Grada Osijeka, socijalnih, materijalnih i zdravstvenih uvjeta, pa i stupnja obrazovanja. Kriteriji su i stambeni status kao činjenica je li podnositelj s prijašnje liste kandidata ili nije.

- Lista kandidata bit će objavljena 11. prosinca 2015. na oglasnim pločama Grada te na web-stranici Grada Osijeka. Toga datuma prestat će primjena važeće lista kandidata - objasnio je Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za stambeno gospodarstvo Grada.

Marija MIHELIĆ
S važeće liste gradski stan dobilo 66 kandidata

Na važećoj listi kandidata objavljenoj 10. prosinca 2013. trenutno je 380 kandidata, podijeljenih prema broju članova obitelji i veličine stana. Od datuma objave do jučer (ponedjeljak), prema utvrđenom redu prvenstva, dodijeljeno je 66 stanova.

- Dodijeljene su 23 garsonijere, 15 jednosobnih, 21 dvosoban te sedam trosobnih stanova. Inače, najviše je kandidata, njih 98, u kategoriji dvočlanih obitelji za garsonijeru od 26 četvornih metara. Samaca za garsonijeru do 26 četvornih metara je 88, a tročlanih obitelji za najam jednosobnog stana 81, četveročlanih obitelji za dvosoban 69, a obitelji s petero i više članova za trosoban stan na važećoj je listi 44 - objasnio je Jakić.

Kandidati između ostalog ne smiju imati u vlasništvu useljivu kuću ili stan u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike