Osijek
UDRUGA MAJPAN UKLONILA VRBU S DALJSKOG UGLA

Donačelnik Dario Vulić otkupio 30-metarski majpan jer se zaručio
Objavljeno 2. lipnja, 2015.

Vezani članci

HRVATSKA UDRUGA MAJPAN IZ DALJA

Podigli 30 metara visok majpan na “ćošku” daljskih ulica

Udruga Majpan Dalj drži se tradicije pa je uklonila majpan postavljen na “ćošku”, odnosno raskrižju, ulica Antuna Mihaljeva i Zdravka Kovčalije, gdje je podignut večer uoči prvi svibnja.

Prema običajima, i za skidanje se majpana priređuje druženje članova udruge s građanima, doduše u manjem broju nego pri postavljanju u šumi odrezanog 30-ak metara visokog stabla.

Kako se sve što se tiče majpana veže uz običaje, treba objasniti da se majpan podiže pred kućom djevojke koju mladić želi zaprositi i na taj se način gizda pred budućom bračnom družicom. No u Dalju se majpan već godinama podiže na jednom mjestu i nakon njegova skidanja uvijek netko od dobročinitelja otkupi klade od izrezanog debla kako bi se tim novcem potpomogao rad udruge Majpan ili platilo jelo i piće koje se potroši na daljskoj svetkovini “ćoškaša”, mještana koji žive uz to raskrižje i u okolnim ulicama. No ovaj put se tradicija ostvaruje u izvornom obliku. Naime, poklopilo se da je na ovogodišnjem pothvatu odlaska mladića u šumu, kako bi na stotine kilograma teško deblo dopremilo Dunavom, erdutski donačelnik Dario Vulić iz Dalja javno objavio zaruke s izabranicom. Stoga je ove godine on otkupio deblo izrezano u klade.

- Drago mi je što se eto sve poklopilo s mojim i zaručničinim planovima i što su u tome svemu sudjelovali moji dragi prijatelji iz udruge i Dalja. Majpan sam jeftino kupio, za tri gajbe piva i litru rakije. Meni je bilo svejedno koliko će novca tražiti, ali su se dečki tako dogovorili i ja sam poštovao takvu njihovu odluku i pošteno platio. Znam da je to iskorišteno kako bi udruga počastila građane koji su se nakon ceremonije skidanja majpana okupili pod šatorom uz glazbu, slavonske specijalitete i piće - kazao nam je budući daljski mladoženja dok je slagao klade majpana uz ostatak drva koja je kupio za dugu daljsku zimu, nakon koje bi možda mogla slijediti još jedna ceremonija - svadbena. D. Pejić

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike