Kultura
4. DJEČJI KAZALIŠNI FESTIVAL U BELOM MANASTIRU

Mališani navijali za luckastog klauna
Objavljeno 2. lipnja, 2015.

BELI MANASTIR – U Belom Manastiru prošloga je tjedna održan 4. Dječji kazališni festival. Odisao je mladošću, dječjim smijehom i veselim predstavama. Tijekom tjedna prikazano je pet kazališnih predstava, od kojih i jedna premijera domaćina.

Belomanastirsko kazalište, nakon drame za odrasle “Dnevnik Anne Frank”, odlučilo je i svojim najmlađim sugrađanima ponuditi novu predstavu, čiji tekst potpisuje popularni Tode Nikoletić (čije predstave ove kazalište igra posljednjih godina), a režiju Daniela Taslidžić Herman. Riječ je o veseloj i razigranoj interaktivnoj predstavi “Luckasti klauni” koji u 40-ak minuta imaju zadatak, zajedno s djecom, natjecati se u raznim disciplinama.

Tijekom predstave u prepunom kazalištu oko 300 mališana, bodrilo je svog klauna kojeg su izabrali i zajedno s njim pjevali i plesali. Na kraju predstave, sva su djeca pohrlila na pozornicu na zajednički ples i fotografiranje sa smješnim klaunima. Uloge klauna pripale su Dunji Vlahek, koja je na 55. državnom FHKA festivalu u Vodicama nominirana za najbolju glumicu u Hrvatskoj, i Lei Vadas, koja je iz dječje skupine prešla u stalnu postavu dramskog ansambla. Osim domaćina koji su igrali tri predstave, na festivalu su sudjelovali Sinjsko pučko kazalište i Bjelovarsko kazalište. Festival je zatvorila repriza uspješnice domaćina “Put po svijetu”, koja je osvojila i nekoliko nagrada, a čiji tekst i režiju potpisuje uhodani dvojac Nikoletić i Taslidžić Herman. Ujedno u sklopu festivala održani su i Dani otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a prilikom kojih su mališani uz gledanje predstava imali prilike i „zaviriti“ iza pozornice, isprobavati kostime ili pitati glumce sve što ih zanima. Uz Šibenik i Sisak, Beli Manastir jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji tradicionalno organizira kazališne festivale za djecu.

Festival je, u suradnji s udrugom Alegra i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira organiziralo belomanastirsko Gradsko kazalište, a festival je ujedno bio i posljednja aktivnost u sklopu projekta Privredne banke Zagreb - “Prilika za uspjeh” pod sloganom “Uz PBZ kazalište za sve”, a koji se provodio proteklih godinu dana u Belom Manastiru u cilju podizanja kulturne svijesti. U pet dana festivala predstave je pogledalo oko 1200 posjetitelja. I. Geto

Možda ste propustili...

PROJEKT SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA “TIŠINA KOJA JE SRUŠILA SPOMENIK”

Nagrade za zaštitu kulturne baštine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson