Kultura
4. DJEČJI KAZALIŠNI FESTIVAL U BELOM MANASTIRU

Mališani navijali za luckastog klauna
Objavljeno 2. lipnja, 2015.

BELI MANASTIR – U Belom Manastiru prošloga je tjedna održan 4. Dječji kazališni festival. Odisao je mladošću, dječjim smijehom i veselim predstavama. Tijekom tjedna prikazano je pet kazališnih predstava, od kojih i jedna premijera domaćina.

Belomanastirsko kazalište, nakon drame za odrasle “Dnevnik Anne Frank”, odlučilo je i svojim najmlađim sugrađanima ponuditi novu predstavu, čiji tekst potpisuje popularni Tode Nikoletić (čije predstave ove kazalište igra posljednjih godina), a režiju Daniela Taslidžić Herman. Riječ je o veseloj i razigranoj interaktivnoj predstavi “Luckasti klauni” koji u 40-ak minuta imaju zadatak, zajedno s djecom, natjecati se u raznim disciplinama.

Tijekom predstave u prepunom kazalištu oko 300 mališana, bodrilo je svog klauna kojeg su izabrali i zajedno s njim pjevali i plesali. Na kraju predstave, sva su djeca pohrlila na pozornicu na zajednički ples i fotografiranje sa smješnim klaunima. Uloge klauna pripale su Dunji Vlahek, koja je na 55. državnom FHKA festivalu u Vodicama nominirana za najbolju glumicu u Hrvatskoj, i Lei Vadas, koja je iz dječje skupine prešla u stalnu postavu dramskog ansambla. Osim domaćina koji su igrali tri predstave, na festivalu su sudjelovali Sinjsko pučko kazalište i Bjelovarsko kazalište. Festival je zatvorila repriza uspješnice domaćina “Put po svijetu”, koja je osvojila i nekoliko nagrada, a čiji tekst i režiju potpisuje uhodani dvojac Nikoletić i Taslidžić Herman. Ujedno u sklopu festivala održani su i Dani otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a prilikom kojih su mališani uz gledanje predstava imali prilike i „zaviriti“ iza pozornice, isprobavati kostime ili pitati glumce sve što ih zanima. Uz Šibenik i Sisak, Beli Manastir jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji tradicionalno organizira kazališne festivale za djecu.

Festival je, u suradnji s udrugom Alegra i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira organiziralo belomanastirsko Gradsko kazalište, a festival je ujedno bio i posljednja aktivnost u sklopu projekta Privredne banke Zagreb - “Prilika za uspjeh” pod sloganom “Uz PBZ kazalište za sve”, a koji se provodio proteklih godinu dana u Belom Manastiru u cilju podizanja kulturne svijesti. U pet dana festivala predstave je pogledalo oko 1200 posjetitelja. I. Geto

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike