Autoglas
14. STREET RACE

Street Race Show utrka će postati osječki brend!
Objavljeno 2. lipnja, 2015.

Kako to lijepo zvuči - osječki Street Race Show, 14. zaredom, postao je službeno sportsko natjecanje! Svi su vozači tako službeno postali sportaši, jurišnici te atraktivne oktanske discipline.

Street Race Show Osijek na pisti sportske zračne luke Osijek-Čepin raste iz godine u godinu, kako organizacijski tako i prema broju sve kvalitetnijih natjecatelja.

- Ovo više nije mala osječka priča. Sada smo i službeno dio FIA-e, čiji delegati ocjenjuju ovo natjecanje, kako organizacijski tako i natjecateljski. Njihovo pozitivno mišljenje nam je bitno, jer bi to moglo značiti da će dogodine u Osijek doći i europska krema utrka ubrzanja na 402 metra. Zbog toga smo bili napeti, ali i razapeti - sa smijehom nam je rekao u ime organizatora Rudolf Kalkan, predsjednik Autokluba Slavonija. Kako ovo natjecanje neupitno iz godine u godinu raste, Street Race Show već sada je jedan od brendova Osijeka, jer, osim natjecatelja, u grad i na pistu zračne luke za vikend dolazi i više od tisuću posjetitelja.

Većinu natjecatelja čine ljubitelji automobila koji se, ipak, ne mogu mjeriti s onima najboljima, čija se vremena spuštaju ispod devet sekundi. Riječ je o Edvardu Galiću i Dariju Konopeku, čiji automobili imaju više od 1000 konjskih snaga i koriste se isključivo za utrke.

- Ovo je Camaro SS iz 1968. godine. Unutra je V8 motor od 10.500 kubika i 1076 konja. Ovo je skup sport, ali više je to ljubav, pa se na novac toliko i ne gleda - kaže nam perjanica utrka ubrzanja Edvard Galić. Camaro je pod budnim okom tima mehaničara i Galićevih prijatelja. U njemu je samo jedno sjedalo, za vozača, a karoserija je dodatno ojačana šipkama.

Njegov glavni konkurent, Brođanin s osječkom adresom Dario Konopek, vozi prerađeni Audi S2 coupe. Tvornički je motor zamijenio V6 motor s turbom koji razvije cca 1150 konja. Nema dizela ili benzina, Konopekov Audi pokreće etilni alkohol, koji doslovno guta - za 402 metra i natrag do starta motor “popije” osam litara!

Upravo su ta dva automobila plijenila najviše pogleda brojne publike.

Milan BUGARIĆ
Bogat program

Osim samih automobila gledatelji su mogli pogledati i neke discipline, poput Street Stylea - izgleda automobila te dB Draga, odnosno ozvučenja vozila. Oni koji su došli za vikend na pistu zračne luke Osijek-Čepin nisu požalili. Dočekao ih je nezaobilazni miris benzina, spaljenih guma i simfonija zvukova koja dugo ostaje u uhu!