Novosti
“LJUBAV. SILA. DOMIŠLJATOST. SKIDANJE MASKI”

Biskup Komarica skida maske moćnika i otkriva pozadinu rata u BiH
Objavljeno 1. lipnja, 2015.

U utorak (2. lipnja), iz tiska izlazi hrvatsko izdanje knjige “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, koja je u ožujku ove godine objavljena na njemačkom jeziku. Autor je njemački novinar Winfried Gburek, nakladnik Večernji list, a sav prihod od prodaje te knjige namijenjen je Banjolučkoj biskupiji. Knjiga je zapravo razgovor s banjolučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom, koji otvoreno progovara o strašnim posljedicama rata u svojoj biskupiji, koja je na području Republike Srpske ostala gotovo bez vjernika, te o uzrocima toga rata. Na području cijele Banjolučke biskupije prije rata živjelo je oko 120 tisuća katolika, a nakon progona i etničkog čišćenja koje su proveli srpski moćnici, danas ondje nije ostalo više od 30 tisuća katolika. Biskup Komarica postavlja mnoga neugodna pitanja, primjerice - koji su moćnici stajali iza toga krvavog rata. Komarica ne vjeruje da je rat planiran u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu, nego u svjetskim središtima moći.

Novinar Winfried Gburek već deset godina prati i proučava zbivanja u BiH. Prešao je stotine kilometara tom lijepom i duboko ranjenom zemljom, u kojoj je od 1992. do 1995. bjesnio najkrvaviji sukob na europskom tlu od Drugoga svjetskog rata. Često je putovao zajedno s biskupom Komaricom koji ga je vodio do unesrećenih ljudi, minskih polja, razorenih crkava – ali i projekata okrenutih miru i pomirbi. Biskup Komarica angažirani je borac za istinu i pomirbu. Tijekom rata iskusio je etničko čišćenje i progon Hrvata. Bio je u kućnom pritvoru i više mu je puta prijetila likvidacija. U ovoj knjizi kroz biskupa Komaricu progovara čovjek koji kao malo tko raspolaže “insajderskim” informacijama o ratu i zbivanjima u državi koje daleko nadilaze iskustva običnih ljudi. U brojnim razgovorima koji su ovdje ponuđeni, Komarica navodi činjenice, razotkriva istinu i skida maske, opisuje razorne mehanizme jednog posredničkog rata međunarodne politike i nasilju suprotstavlja ljubav.

Promocija knjige održat će se 2. lipnja u zagrebačkom Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, Kaptol 29a, u 19.30 sati. Govorit će dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista i Žarko Ivković, izvršni urednik Večernjeg lista.(R.I.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK

Milinković na čelu županijskog SDP-a

2

UVOĐENJE EURA KAO NACIONALNE VALUTE

Kovanice kuna banke će dvanaest mjeseci mijenjati bez naknade

3

PROJEKT REALIZIRAN U SURADNJI S DRŽAVNOM GEODETSKOM UPRAVOM

Upis u zemljišne knjige elektronički