Osijek
GRAD RADI NOVU MREŽU VRTIĆA U KOJU ĆE UKLJUČITI I SVE PRIVATNE VRTIĆE

Za sada nema izgleda da Grad
sufinancira i privatne vrtiće
Objavljeno 1. lipnja, 2015.

Grad Osijek ovih dana prema nalogu Županije osječko-baranjske izrađuje popis svih vrtića na području grada Osijeka, uključujući i one privatne, a kako bi napravili novu mrežu u kojoj bi bili evidentirani svi vrtići u Osijeku.

- Ovaj posao radimo na zahtjev županije, i to na način da zovemo sve vrtiće i stavljamo ih u mrežu s detaljnim popisom broja djece o kojima se skrbe i brojem zaposlenih. Nažalost za sada ne možemo najaviti da će i privatni vrtići ući u mrežu sufinanciranja Grada Osijeka jer mi sufinanciramo samo četiri privatna vrtića, i to na lokacijama gdje nam zatvaraju mrežu, odnosno tamo gdje ne postoje vrtići Centra za predškolski odgoj. No, na lokacijama gdje Grad ima svoje vrtiće, i to u situacijama kada još nisu potpuno ni popunjeni, mi se ne možemo obvezati na sufinanciranje privatnih vrtića jer za to nemamo ni opravdanje. Bilo bi dobro da takvi vrtići upute pismo namjere prema gradonačelniku, koji će potom odlučiti ima li ili ne osnove za sufinanciranje takvih vrtića - objasnio je Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež.

Tako Grad Osijek za sada uz Dječji vrtić Osijek sufinancira tek vjerski vrtić “Marija Petković” te programe dječjeg vrtića Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj “Bobita” kao manjinskog vrtića i privatnih dječjih vrtića “Mali princ” i „Regoč“, i to zato što se nalaze u Višnjevcu i Novoj Tenji, gdje Grad nema svojih vrtića.

Grad Osijek, kao osnivač ustanove Dječji vrtić Osijek, sudjeluje u financiranju djelatnosti Centra s približno 60 posto sredstava. Vjerskom vrtiću „Marija Petković“ iz gradskog proračuna sufinancira se dio programskih troškova. Dječjem vrtiću “Bobita” sufinancira se dio programskih troškova i didaktičke opreme, a dječjim vrtićima “Mali princ” i „Regoč“ pokriva se dio troškova plaća djelatnika i materijalnih troškova. U sastavu gradske ustanove djeluje 28 dječjih vrtića. Grad Osijek financira djelatnost u 25 vrtića, a Dječji vrtić “Zvončić” Općina Čepin, Vuku i Vladislavce financiraju njihove općine. N. Z. Eberhard

RODITELJI OGORČENI JER GRAD NE ŽELI SUFINANCIRATI PRIVATNE VRTIĆE

Roditelji djece koja pohađaju neki od privatnih vrtića na području grada Osijeka kažu kako odluka Grada o nesufinanciranju privatnih vrtića nije pravedna. - U Zagrebu ili Zadru grad sufinancira sve vrtiće, a privatna je stvar roditelja gdje će upisati svoje dijete. Mi smo svog sina upisali u privatni vrtić samo zato što je osoblje puno fleksibilnije i ljubaznije, a dijete umjesto u suzama ide u vrtić radosno i s veseljem. No, smatram da nas Grad oštećuje jer ne želi sufinancirati sve vrtiće, pa bismo ako želimo povlaštenu cijenu, morali voditi dijete u vrtiće gdje je nesretno - komentirao je situaciju otac dječaka koji pohađa donjogradski privatni DV Snjeguljica.

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike