Osijek
DRAŽEN TONKOVAC, NAČELNIK OPĆINE ČEPIN:

U Čepin se investira 100 milijuna kuna
Objavljeno 30. svibnja, 2015.

Od prošlog obilježavanja Dana općine Čepin u godinu dana se radilo na realizaciji projekata, ali i pripremi novih od kojih će samo dio donijeti ulaganja u općini koja premašuju stotinjak milijuna kuna.

O tome i drugim pitanjima vezanim uz opstanak i razvoj naselja razgovarali smo s načelnikom Draženom Tonkovcem. Jedan od projekata koji čeka da se u srpnju usvoji Prostorni plan je otvaranje koridora između parcela u središtu, što će otvoriti mogućnost gradnje novih kuća i naseljavanja novih stanovnika.

- Iskorištavamo građevinsko zemljište unutar građevinske zone kako bismo imali nove ulice s novim naseljima. Sudeći prema reakcijama mještana, Čepinci su zadovoljni jer će moći svoje zemljište koje uglavnom sada stoji neiskorišteno, probojem ulica preko velikih placeva, prodati za gradnju. Cilj nam je ujedno i vratiti broj stanovnika na prijašnji jer smo između dva prebrojavanja izgubili 1500 stanovnika. Čepin, sa svojom infastrukturom tipičnom za urbana naselja, nadomak Osijeku i dobrim prometnim vezama, privlačan je mladim obiteljima koje bi se doselile blizu i Doma zdravlja, škole, vrtića, igrališta…- kaže Tonkovac.

Projekti s HŽ-om, HC-om...

Dodaje kako se u prometnu infrastrukturu ulaže mnogo pa su tako dogovorili s HŽ-om da sve željezničke prijelaze urede s rampama u Čepinu i Livani.

- Ove godine i nagodinu trebali bismo imati sva četiri prijelaza uređena. Jedan je već napravljen, a drugi se radi. Vrijednost te investicije s okolnim cestama je 15 milijuna kuna. Dogovorili smo i s Hrvatskim cestama gradnju cestovnog nadvožnjak s pješačkom i biciklističkom stazom preko čepinske obilaznice kako bismo spojili naselje Bare s ostatkom Čepina. I taj je projekt vrijedan 15-ak milijuna kuna. I građevinska dozvola za kružni tok na čepinskom ipsilonu kod benzinske je na izdavanju. S naše je strane sve napravljeno, a nagodinu bi se, prema obećanjima dobivenim u razgovoru sa županom Vladimirom Šišljagićem i ravnateljem Županijske uprave za ceste Tihomirom Glavašem, trebao izgraditi. Vrijednost te investicije je tri i pol milijuna kuna, od čega ćemo određeni iznos financirati i mi kako bi se riješile i svodne ceste i parkinzi gdje je frekvencija prometa velika jer ljudi dolaze u banku, lokale, tržnicu… Ove smo godine dogovorili sa Županijskim cestama i rekonstrukciju Krbavske ulice jer je preuska za mimoilaženje. Taj je projekt vrijedan 1,4 milijuna kuna. To su velike i kapitalne investicije za Čepin koje ne idu cijele iz našeg proračuna, ali smo dobro ispregovarali njihovu realizaciju i zahvaljujem svima na suradnji u tim projektima – kaže Tonkovac dodajući kako je sljedeći projekt u planu sa ŽUC-om spojiti Čepinske Martince i Beketince.

Kada se ovim investicijama pridoda i gradnja kanalizacije od 55 milijuna kuna, vidi se kako je gotovo cijela općina Čepin veliko gradilište. Osim tih velikih investicija rješavaju se i problemi koji su se gomilali godinama.

- Uhvatili smo se u koštac s kanalskom mrežom, volio bih da riješimo taj problem u godinu dana, no kanalska se mreža nije održavala od rata. Taj je posao prebačen na općine, a novca nedostaje jer neki i ne plaćaju komunalnu naknadu. Takvo sam stanje zatekao i nastojimo sve naplatiti kako bismo mogli održavati naselja. S milijun i pol kuna komunalne naknade trebamo održavati kanale, kositi travu, održavati rasvjetu, nogostupe, sanirati ceste, održavati groblja… A samo rasvjeta nas košta gotovo milijun kuna. Komunalna je naknada nedostatna i još se toliko troši iz izvornih prihoda koji bi se trebali ulagati u gospodarstvo. Želimo uvesti red i u obvezama građana i 'u vlastitom dvorištu' - kaže Tonkovac.

Jeftinija voda

- Srezali smo plaće u skladu sa situacijom, uveli sistematizaciju posla i reorganizaciju svih odjela i ureda kako bi bili učinkovitiji. U Urednosti smo zatekli stare financijske dubioze od 7,3 milijuna kuna. Smijenili smo stare i postavili nove šefove i sada se ta tvrtka vodi kako treba. Smanjen je dug na 5,5 milijuna kuna, uz Urednost stvorili smo i Komunalac, koji nabavlja kombinirani stroj za rad na održavanju za potrebe naše općine, a komunalni i poljoprivredni redari radit će i za susjedne općine koje će snositi dio troška njihovih plaća. Moja je vizija u godinu i pol dana spojiti Urednost s Vodovodom jer ćemo tako smanjiti troškove održavanja 40 km kanalizacije. Direktor Željko Barišić, dr. Dražen Arnold i ja pregovaramo s Vodovodom Osijek o pravima i obvezama pri pripajanju jer mi je cilj smanjiti cijenu vode. Mještani bi tako imali tri kune jeftiniju vodu po kubiku od sadašnje cijene. Naime, meni nije interes da imamo vlastitu tvrtku kako bih u njoj nekoga uhljebljavao, nego da mještani imaju što kvalitetniju uslugu i nižu cijenu – pojašnjava Tonkovac.

Tonkovac ističe kako su uveli financijski red, osluškuju potrebe građana i promišljaju unaprijed ne trošeći kao pijani milijunaši.

Vodovod u Beketincima...

- Nama nije cilj zadužiti Općinu kako bi se pričalo da smo nešto napravili. Solventni smo, raspisali smo dvije javne nabave: idemo u postavljanje LED svjetiljki u javnoj rasvjeti s 950.000 kuna i sa 730.000 kuna nabavljamo kante za papir. Određeni dio financirat će nam Fond za zaštitu okoliša. Riješili smo i zadnju ratu za staru rasvjetu koju je prije petnaestak godina radila nekadašnja vlast. Umjesto nekoliko milijuna to nas je nažalost koštalo gotovo osamnaest milijuna kuna. Uveli smo naknadu za razvoj od dvije kune, što nije samo za kanalizaciju nego za sve projekte jer imamo naselja koja još nemaju vodu. U Beketincima bi u jesen trebala početi gradnja vodovoda, najkasnije do proljeća sigurno. Mala Branjevina s 50-ak obitelji nema vodu, čekamo dozvolu kako bismo počeli gradnju tog vodovoda, kao i u nekoliko ulica u Čepinu, gdje ćemo ove godine raditi vodovod. Za to imamo osigurana sredstva – kaže Tonkovac.

Darko PEJIĆ
MJESTO UGODNO ZA ŽIVOT

“Dogovorili smo i s Domom zdravlja da se asfaltira parking jer je velika fluktuacija i liječnika i pacijenata u ambulantama. Županija je uredila ljekarnu, imamo i ginekologa i fizijatra i obiteljsku medicinu, a učinit ćemo sve da imamo i pedijatra. Čepin je urbano i razvijeno naselje i u sljedećih nekoliko godina svi će biti ponosni što su iz Čepina, mjesta u kojem će mnogi poželjeti živjeti”, smatra Tonkovac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike