Novosti
DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU S OČEKIVANIM POZITIVNIM POKAZATELJOM

BDP porastao 0,5 posto - Hrvatska i službeno izišla iz recesije
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

Vezani članci

POTPREDSJEDNIK NAHVALIO RAD VLADE

Grčić najavio izlazak Hrvatske iz recesije

Nakon što je u posljednjem tromjesečju prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo za 0,3 posto, u prvom tromjesečju ove godine poraslo je za 0,5 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu prije te je Hrvatska i službeno izišla iz recesije.

Državni zavod za statistiku jučer je objavio prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda, prema kojoj je on u prva tri mjeseca ove godine porastao za 0,5 posto na godišnjoj razini. Zadovoljstvo tim pokazateljem izrazio je jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je naglasio kako je stopa rasta BDP-a od 0,5 posto viša od gotovo svih prognoza te bi se na osnovi podataka za travanj moglo zaključiti da će se pozitivan trend i nastaviti. Grčić je mišljenja da do kraja godine Hrvatska može ostvariti i višu stopu rasta od one koju je Vlada očekivala. On drži da rastu hrvatskog BDP-a nisu pridonijeli samo izvoz i eksterni faktori, pomak je učinjen u gotovo svim komponentama BDP-a, najviše u investicijama. Također misli da je rast i rezultat Vladine politike manjih ušteda u proračunu uz čuvanje generatora potrošnje, odnosno plaća, mirovina i socijalnih davanja.

Rastu BDP-a velik doprinos dala je domaća potrošnja, jer potrošnja kućanstava (u trgovini na malo) raste osam mjeseci zaredom. “Na rast su upućivali i pokazatelji iz realnog gospodarstva, poput rasta industrijske proizvodnje i maloprodaje”, izjavio je, komentirajući iznesene podatke DZS-a, ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić.

Ekonomist Damir Novotny slaže se da smo tehnički gotovi s recesijom, jer ekonomija više ne kontrahira, ali poručuje da nema mjesta pretjeranom veselju, jer to nije rezultat suvislih reformi, već borbe poduzeća za goli život.

- U biti se radi o sljedećem: hrvatska je ekonomija u ovih šest godina pronašla novu ravnotežu. Ta nova ravnoteža između ponude i potražnje općenito je na nižoj razini, a Vlada nije baš ništa pomogla pri pronalasku tog balansa, upravo suprotno, sve što su naše vlasti radile pogodovalo je produženju recesije. Ekonomija se sama izborila, poduzeća su se stabilizirala okrećući se izvozu, vani ostvaruju rezultate i to se vidi na BDP-u. Čak ni kućanstva više nisu toliko oprezna, jednostavno su umorna od krize i zato se stabilizirala i njihova potrošnja, što pokazuju rezultati o rastu maloprodaje – ističe Novotny.I.Mikulić

U Erste banci ove godine očekuju rast od 0,2 posto

Direktor Ureda za ekonomska istraživanja u Erste banci Alen Kovač u komentaru najnovijih pokazatelja kaže kako ove godine očekuje rast gospodarstva od 0,2 posto. Naime, u nastavku godine, drži, blagi će pozitivni doprinos davati osobna potrošnja, čemu pogoduje trend inflacije i rast raspoloživog dohotka zbog promijenjenog okvira poreza na dohodak. Pozitivan utjecaj donijet će i apsorpcija EU fondova, ali on će dolaziti s blagim odmakom te Kovač ne očekuje ništa više od stabilizacije investicijske aktivnosti tijekom 2015. “Izvozni kanal, prije svega zbog dinamike rasta u EU, i dalje ostaje podrška rastu te, ukupno gledano, očekujemo pozitivan doprinos netoizvoza stopi rasta”, kaže Kovač.