Osijek
AKCIJA KLUBA RODITELJA NEDONOŠČADI PALČIĆ, PAMPERSA I DM-A

“Palčići” donirali 220 paketa pampersica za nedonoščad KBC-a
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

Klub roditelja nedonoščadi Palčić jučer je i Klinici za pedijatriju, prije svega Odjelu neonatologije, donirao 220 paketa pelena Pampers Premium Care za palčiće, ukupne vrijednosti gotovo 10.000 kuna.

Naime, Klub roditelja nedonoščadi Palčić i u 2015. nastavlja najveću borbu za najmanje heroje, a akcija je započeta prošle godine u suradnji s Pampersom i DM-om te je za palčiće u cijeloj Hrvatskoj prikupljeno 2500 paketa pelena Pampers.

Recimo kako je zanimljiv podatak da Hrvatska ima najniži perinatalni mortalitet u povijesti i jedna je od zemalja s najnižom stopom perinatalnih smrti - 3,2 na 1000 rođene djece. U KBC-u Osijek taj je mortalitet nešto viši i iznosi 4,32 na 1000 rođene djece. Razlog je u činjenici da u osječkoj bolnici djeluje jedan od pet regionalnih neonatalnih centara najviše, treće, razine, koji prima djecu s najtežim stanjima iz cijele regije, kojoj gravitira milijun stanovnika. Godišnje se u osječkom rodilištu rodi više od 2500 djece, a od ukupnog je broja novorođenih između 10 i 12 posto nedonoščadi. To je prilično visok postotak, ako se uspoređuje s nacionalnim postotkom, koji kaže da je od ukupnog broja novorođenčadi 6,5 posto nedonoščadi. No, prema riječima liječnika, takav postotak u osječkoj ustanovi posljedica je prebacivanja trudnica s najrizičnijom trudnoćom iz centara niže razine u osječku bolnicu. Naime, u Osijek na porođaj dolaze trudnice s rizičnim trudnoćama iz čak sedam regionalnih bolnica, od Vukovara do Nove Gradiške i Slavonskog Broda. Po tome je osječka klinika drugi neonatološki centar u Hrvatskoj, nakon KBC-a Zagreb. Unatoč tome rezultati KBC-a Osijek su izvrsni, pa je od tog broja 98 posto djece preživjelo do otpusta kući. N. Z. Eberhard

U osječkom rodilištu rodi se više od 2500 djece, a od ukupnog je broja novorođenih između 10 i 12 posto nedonoščadi

Najčitanije iz rubrike