Regija
UDRUGA KONJOGOJACA IZ OTOKA PROZIVA UPRAVU ŠUMA VINKOVCI:

Zarađuju na našim trupcima, a ne
daju 50 kg divljači za Zlatne grive!
Objavljeno 30. svibnja, 2015.
Tajnik Udruge Krešimir Banović uvjeren je da je u pozadini svega politika

OTOK – Organizaciju XV. Zlatnih griva, koje će se sutra održati u Otoku, zasjenila je činjenica da je vinkovačka podružnica Hrvatskih šuma odbila donirati 50 kilograma mesa od divljači za čobanac za sudionike ove tradicionalne manifestacije! Organizatori, članovi Konjogojske udruge Otok, ogorčeni su takvim postupkom voditelja Uprave šuma Vinkovci Zlatka Cegledija (SDP). Podsjećaju da su HŠ uvijek pomagale održavanje tradicijskih manifestacija u VSŽ-u bez obzira na to tko je gdje na vlasti i kakav je stranački dres upravitelja šumarija.

- Početkom tjedna otišli smo u ured voditelja UŠV-a, ali do Cegledija, naravno, nismo mogli doći, pa smo mu ostavili zamolbu. Nije se javljao, a kada smo nakon dva dana ponovno nazvali, tajnica nam je poručila: 'Pa eto, znate, nemamo mesa.' Ja osobno i svi kolege u udruzi revoltirani smo i povrijeđeni takvim podcjenjivačkim odnosom - ogorčen je tajnik Udruge Krešimir Banović.

- Ne može nam nitko reći da šumarija nema mesa! To su priče za malu djecu. Može se možda dogoditi da danas nema mesa u hladnjači, ali bit će sutra. Šume su krcate divljači, stranci nam dolaze u lov… - kaže naš sugovornik. Podsjeća da je zamolba predana na vrijeme i da je bilo dovoljno vremena da se svježe meso osigura. Uvjeren je da je u pozadini svega politika:

- Vjerujemo da smo odbijeni samo zato što je u Otoku na vlasti HDZ, jer Cegledi prema stranačkoj pripadnosti odlučuje komu će se pomoći i odobriti donacije, a komu ne. Zlatne grive nisu manifestacija HDZ-a, nego Konjogojske udruge Otok, i održavat će se bez obzira na to koja je stranka u Otoku na vlasti!

- Ako se nešto želi, naći će se način, a ako ne, naći će se razlog! Upravo sam saznao od lovaca da je u tijeku sezona lova na srnjake i divlje svinje, veprove, nazimad i prasce, osim krmača. Tako da im eventualno neki lovostaj ne može biti izgovor! - poručuje Banović.

Ističe da je Šumarija Otok najveća i najjača šumarija u RH, po prihodima, broju zaposlenih, po svemu. Poražavajućim smatra to što HŠ, koje s tog područja izvlače milijune kuna u trupcima, nisu u stanju za lokalnu manifestaciju donirati 800 kuna, kolika je vrijednost traženog mesa.

- Mi u Otoku odvajkada sa šumom i od šume živimo, moj pradjed je sadio tu šumu, ne za mene, već za nas, bio je lovac, uzgajao divljač kao i ostali mještani Otoka, a sada smo došli u situaciju da od Šumarije Otok ne možemo dobiti pola metra drva za pokladno jahanje, da ispečemo meso i ugrijemo dvoranu gdje smo imali večeru - napominje Banović. Smatra da bi bilo korektno i to da im je Cegledi rekao da će im UŠV donirati 25 kg mesa, a ostatak neka plate.

- Situacija je teška, organizacija manifestacije nije jeftina i ove će godine biti najskromnija do sada. Sponzora je sve manje, ali snaći ćemo se i sudionicima Zlatnih griva neće ništa nedostajati. Ali ostaje žalosna spoznaja da bogate HŠ području odakle eksploatiraju najvrjedniju sirovinu i stječu najznačajnije prihode nisu u stanju vratiti ni mrvice, što dovoljno govori o njima samima i aktualnoj vlasti u našoj državi - zaključuju otočki konjogojci.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Zlatko Cegledi

voditelj UŠV-a

Pa mi nismo Caritas!

Kontaktirali smo i prozvanog voditelja UŠV-a Zlatka Cegledija, a njegova prva reakcija na iznesene optužbe bila je: “Pa mi nismo Caritas!” Uputio nas je na glasnogovornicu Hrvatskih šuma, uz napomenu da nije sezona lova. “Tražili su me i Babogredci i Otočani, i ni jednima ni drugima nisam mogao dati zato što nema. Nekada je to bilo u ovo doba, sada imamo ugovore i divljač isporučujemo, ništa ne ostaje u hladnjači osim za potrebe naše lovačke kuće”, pojasnio je Cegledi.

HRVATSKE ŠUME: LANI U PRORAČUN OTOKA UPLAĆENO 1.772.000 KUNA

Iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma d.o.o pristigao nam je odgovor na naš upit koji prenosimo u cijelosti: “Lovnom divljači gospodari se prema strogim lovno-gospodarskim planovima i konsternirani smo navodima članova udruge da 'ako trenutačno nemamo divljači u hladnjačama, da se onda pošalju ljudi u šumu po svježe meso'!!!??? Nadamo se da ste svjesni da se nijedno grlo divljači ne može ići odstrijeliti samo zato što je nekomu zatrebalo mesa za čobanac! Osim toga, pretpostavlja se da ako se priprema manifestacija, za to postoje i spremna sredstva. Ovako ispada da se manifestacija, odnosno prehrana tom prigodom, priprema na tuđi račun. Kad bi se prilikom svake manifestacije doniralo 50 kg mesa, onda bi HŠ bio donator, a ne trgovačko društvo.

U svezi s uvjerenjem članova udruge da im nije odobrena donacija zato što je u Otoku na vlasti HDZ, moramo vas razočarati jer nikada prilikom doniranja niti smo pitali, niti uzimali u obzir kojeg je tko političkog uvjerenja. Osim toga, i sami navode da manifestacija Konjogojske udruge nije manifestacija HDZ-a. Odbijamo primjedbu da mještani Otoka nemaju nikakve koristi od šuma iz njihova kraja. Osim što su mnogi zaposleni i primaju plaću u šumariji, Hrvatske šume d.o.o. vraćaju lokalnoj zajednici u vidu šumskog doprinosa nemala sredstva, pa je tako u 2014. godini u proračun Grada Otoka uplaćeno 1.772.000 kuna”, stoji u odgovoru.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike