Sport
JUNAK SVIBNJA 2014. GODINE

Josip Barišić: Osijek ima bolje
izglede za opstanak od moje Zawisze
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

Prošle sezone u junaka Osijekovog prvoligaškog spasa prometnuo se Josip Barišić. Zabio je u 83. minuti za izjednačenje protiv Hrvatskog dragovoljca sedam minuta prije kraja susreta i na taj način bijelo-plavima donio izravni opstanak u eliti.

Godinu dana kasnije popularni „Đozla“ više ne stanuje u Gradskom vrtu. Zimus je dres Osijeka zamijenio onim poljskog prvoligaša Zawisza iz Bydgoszcza, ali misija mu je ostala ista. Opet spašava klub od ispadanja, samo ovaj put u Poljskoj elitnoj diviziji. Zawisza se također bori za opstanak, a Barišić je od svog dolaska u misiju opstanka ugradio već pet pogodaka.

Naravno, jednim okom i jednim uhom uvijek je u Gradskom vrtu. Sjećanja na svibanj 2014. i veliko slavlje koje je donio navijačima Osijeka nije pokriveno prašinom zaborava.

- Ma, to su sjećanja za cijeli život. Bilo je dramatično, ušao sam s klupe i zabio glavom na ubačaj Mišića. Uh, koja je to sreća bila i na terenu i na tribinama. I zbog pogotka, ali i zbog dobro popunjenih tribina, što u Osijeku, na žalost, posljednjih godina i nije često slučaj. Mislim da sam u bijelo-plavom dresu odigrao samo jednu utakmicu pred većim brojem gledatelja u Gradskom vrtu. Bilo je to protiv Hajduka u sezoni 2009./10. kada smo pobijedili s 1:0. Tada je bilo gotovo 10.000 ljudi, a bio sam i onda strijelac jedinog pogotka - prisjeća se Barišić.

Očito mu paše veliki auditorij. Na žalost, godinu dana kasnije Osijek je u identičnoj situaciji. Opet će u posljednjem susretu odlučivati o svojoj prvoligaškoj budućnosti, a Barišić je bio među onima koji su preko Osijekove web stranice i Facebooka pozivali navijače na stadion za susret protiv Istre 1961.

- Znam sve što se događa, čujem se s igračima i kažu mi kako je atmosfera ista kao i lani. Podrška navijača opet je tu, pa vjerujem kako će i rasplet borbe za opstanak opet biti pozitivan za NK Osijek. Šteta je što je on uopće u takvoj situaciji jer da su okolnosti malo stabilnije uvjeren sam kako bi se Osijek borio za Europu, a ne za spašavanje golog života.

Nije mu Osijek jedina briga i njegova Zawisza opasno visi. Trenutačno je pretposljednja, ali samo ju jedan bod dijeli od sigurne zone. Do kraja poljskog prvenstva ostala su još tri kola. Tko ima bolje izglede za opstanak: Osijek ili Zawisza?

- Mislim Osijek. Ostala mu je još samo ta jedna utakmica i to u Gradskom vrtu. Prilika koju moji bivši suigrači sigurno neće propustiti. Što se tiče Zawisze pred nama su još tri susreta od kojih dva igramo u gostima. Ovog vikenda je možda i presudan susret jer idemo na noge izravnom konkurentu Bełchatówu. Ako tamo pobijedimo, što nije nemoguće, bit ćemo blizu opstanka.

Barišić kaže kako je između Osijeka i Bydgoszcza dosta sličnosti kada je publika u pitanju.

- I ovdje ljudi jako vole svoj klub. Cijeli grad je iza nas, iako je trenutačno aktualan nekakav nesporazum na relaciji klupskog predsjednika i navijača zbog čega je na snazi bojkot onih najžešćih fanova. Što se mene tiče ja sam zadovoljan. Dobro sam odradio ovo proljeće, pa ćemo vidjeti što i kako dalje.

Planovi su vezani za Bydgoszcz ili…

- Nekakvih ponuda imam, ali ako Zawisza ostane prvoligaš moguće je i da ja ostanem u njoj - zaključio je Josip Barišić, koji iz Poljske pozorno prati događaje u hrvatskom prvenstvu i navija da Osijek i ove sezone ostvari cilj kojem je on lani dao ključan doprinos.

Dalibor KELER

MISIJA SPAŠAVANJA

BARIŠIĆ JE U KLUBU IZ BYDGOSZCZA DOSAD POSTIGAO PET POGODAKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike