Novosti
STRATEŠKI PLAN RAZVOJA

Liječnici se rasterećuju, sestre i nezdravstveni djelatnici preuzimaju tehničke i administrativne poslove
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu 2015. - 2020., kojim bi se trebao osigurati dovoljan broj i potrebna struktura kadra koji će omogućiti kvalitetnu, održivu i pravednu provedbu zdravstvene zaštite.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je kako su zdravstveni radnici i suradnici strateška snaga za održavanje visoke razine pruženih usluga i da se ubuduće želi kvalitetno i strateški upravljati ljudskim resursima u sustavu zdravstva. Sustav upravljanja ljudskim resursima, kazao je Varga, predviđa uspostavu središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima, koje će voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija, koordinirati raspored zdravstvenih djelatnika i osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom stručnjaka. Osim toga, predviđa se uspostava nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite, koji bi bio jedinstvena baza podataka o zdravstvenim djelatnicima, kao i jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, veća mobilnost kadra, osiguranje dovoljnog broja zdravstvenih radnika i prenošenje administrativnih i tehničkih poslova na nezdravstvene radnike i medicinske sestre.

Liječnike bi se rasteretilo od obavljanja administrativnih i tehničkih poslova. Dio tehničkih poslova preuzeli bi prvostupnici i radiološki inženjeri, kontrolu trudnica s nerizičnom trudnoćom preuzele bi diplomirane primalje, a administrativne poslove medicinske sestre i nezdravstveni radnici. Strateški plan je usvojen bez ikakvih primjedbi.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je kako je Hrvatska jedina zemlja Europske unije koja nema taj zakon. Njime bi se izbjegli slučajevi poput onih u brojnim sudskim postupcima da različiti vještaci imaju potpuno različite procjene vrijednosti jedne nekretnine. Zakonom će se odrediti sustav procjenitelja i metode, a razlike u procjenama, objasnila je ministrica, mogu biti od pet do deset posto. “Više se u predstečajnoj nagodbi ne može dogoditi da bude razlika puta 12”, kazao je premijer Zoran Milanović.I.Mikulić

Izbori u Semeljcima 12. srpnja

Vlada je za 12. srpnja raspisala prijevremene izbore za Općinsko vijeće, općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Semeljci te za Gradsko vijeće, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Vrgorca. Na jučerašnjoj sjednici Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva zaduženo je za izradu dvaju urbanističkih planova uređenja skijališta na Medvednici, koje je od državnog značenja.