Novosti
MINISTAR ZDRAVLJA:

I dalje ćemo ići liječniku bez dodatnih plaćanja
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

Vezani članci

MINISTARSTVO O STVARNIM RAZLOZIMA HITNE IZMJENE ZAKONA

Ne izmijenimo li zakon, EU neće dati novac za zdravstvo

Ministar zdravlja Siniša Varga uputio je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti zbog kritika koje su ovih dana stizale na račun Prijedloga izmjena Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i njihova slanja u javnu raspravu. Ministar je poručio kako se svim snagama bori “za očuvanje sustava javnog zdravstva u kojemu svi imaju pravo na pravodobnu, kvalitetnu i besplatnu zdravstvenu zaštitu.”

“Na žalost, posljednjih tjedana pojedinci šire dezinformacije, pa se dio građana bez potrebe pribojava promjena. Jamčim da je cilj Prijedloga izmjena Zakona unaprijediti i povećati kvalitetu i dostupnost besplatnih zdravstvenih usluga. Naime, svi stanovnici Hrvatske i dalje će u okviru javnog zdravstva ostvarivati prava pod jednakim uvjetima, bez smanjenja opsega usluga na koje svi kao osiguranici HZZO-a imamo pravo. I dalje ćemo svi, kao i do sad, ići liječniku bez dodatnih plaćanja. To vrijedi za stanovnike gradova i sela, u kojima će zdravstvena usluga ubuduće biti još dostupnija i bolja”, piše Varga.

Dodaje kako će se s ciljem unapređivanja javnog zdravlja otići i korak dalje, pa će domovi zdravlja postati koordinatori za zdravlje u zajednici, koji će povezati i liječnike obiteljske medicine i patronažu, njegu u kući, ali i fizioterapeute, provedbu preventivnih aktivnosti, sasvjetovanja i suradnju s drugim resorima, poput vrtića i škola, domova umirovljenika i socijalnih službi.

“Ubuduće će u domovima zdravlja biti dostupne usluge specijalista - od oftamologa, preko otorinolaringologa, do neurologa, kirurga, internista i dermatologa, oralnog kirurga, ortodonta, pa više neće biti potrebe za odlaskom u udaljene bolnice zbog specijalističkih pregleda. Time će se skratiti liste čekanja u bolnicama pa će zdravstvena skrb za složenije zahvate biti učinkovitija”, navodi ministar koji ističe kako će se predloženim izmjenama poboljšati kvaliteta života pacijenata te unaprijediti zadovoljstvo zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.

Varga odlučno odbacuje tvrdnje da će se zdravstvo privatizirati i amerikanizirati te ističe kako njegov tim i on vjeruju u sustav koji svim građanima, bez obzira na imovinsko stanje, osigurava jednaku, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb.(D.Pav.)

Varga odbacuje tvrdnje da će se zdravstvo privatizirati i amerikanizirati

Možda ste propustili...

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

Najčitanije iz rubrike