Regija
SJEDNICA SKUPŠTINE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Smanjen broj poginulih na cestama
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

VINKOVCI - U protekloj godini na području Vukovarsko-srijemske županije bilo je znatno manje smrtno stradalih osoba u prometu. U 2013. godini bilo je 22 poginulih, a prošle godine 12. Ono što zabrinjava jest porast maloljetničke delinkvencije i nasilja u obitelji i to 22 posto. U prošloj godini PU vukovarsko-srijemska intenzivno se pripremala za ulazak u Schengen, a sagrađena su i četiri granična prijelaza - Ilok, Ilok II, Principovac, te Principovac II. U tijeku su radovi na graničnom prijelazu Gunja, a nakon toga bit će sagrađen granični prijelaz Tovarnik - istaknuo je Miroslav Puž, načelnik PU vukovarsko-srijemske, na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine.

Kad je riječ o stanju minski sumnjivog prostora u županiji za 2014. godinu, Zlatko Pavlović, tajnik županijskog Fonda za razminiranje, istaknuo je:

- Konačno se približava rok koji smo si zacrtali, a to je da će županija 2015. godine biti potpuno očišćena od mina. U prošloj godini uspjeli smo riješiti sve poljoprivredne površine, ostale su još samo šumske. Prošlu godinu počeli smo s 27 kvadratnih kilometara sumnjivih minskih površina, a od toga smo 13,6 kvadratnih kilometara odradili. Bitno je naglasiti da se na području županije rade tri velika projekta razminiranja.

Ulaganja u infrastrukturu u županiji u 2014. godini bila je jedna o točaka, a nešto više oko toga, rekao je Zdenko Podular, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

- Kada govorimo u ulaganjima u infrastrukturu, možemo reći da su ostala na razini prethodnih godina i ta ulaganja su ove godine 418 milijuna kuna. Moramo znati da je više od dva milijuna kuna utrošeno u infrastrukturu poplavljenih područja. Naznačajnija ulaganja su u ceste i to više od 100 milijuna kuna, te vodoopskrbu i javnu odvodnju, gdje smo imali ulaganja oko 40 milijuna kuna i u pruge 33 milijuna kuna. U sanaciju posljedica od poplave utrošeno je više od 100 milijuna. Kad bi bilo više sredstava, prioritet bi bile svakako prometnice i željeznica. Gospodarstvo je u krizi tako da ne možemo očekivati neke pomake do kraja godine, no mislim da dolazi vrijeme kad će se pokazati efekti korištenja EU-a - rekao je Podular.

Izvješće za proteklu godinu podnijela je i Marija Ratkić, direktorica Plinare istočne Slavonije, koja je istaknula:

- Prošlu godinu uspješno smo poslovali, sve zadatke smo na vrijeme izvršili. Nastavlja se recesijski moment u okruženju i poslovanju, tako da smo za proteklu godinu 14,5 posto manje količina plina kupili u odnosu na 2013. godinu. Kad govorimo o priključcima, njih također smnjujemo, tako da ih je bilo 126 za proteklu godinu. Ono što svakako nije dobro jest podatak da sve više kućanstava odustaje od plina.M.Kokaj

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike