Regija
SKUPŠTINA ŽUPANIJE BRODSKO-POSAVSKE

Marko Šimić u sukobu interesa?
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

SLAVONSKI BROD - Vijećnici jučerašnje sjednice Županijske skupštne više od sat vremena potrošili su na utvrđivanje dnevnog reda jer su vijećnici HDSSB-a, SDP-a i Grupe birača Mirka Duspare tražili skidanje 8. točke – izvješća o radu i financijskom poslovanju Centra za biotehnološka istraživanja zbog toga što je aktualni član uprave i direktor Centra, Marko Šimić (HDZ) istovremeno i županijski vjećnik.

Suprotno većinskom HDZ-u, oporbeni vjećnici ustvrdili su da je riječ o sukobu interesa (jer je Centar u županijskom vlasništvu ) i očekuju da se Šimić odluči, a do tada traže pisano očitovanje Ministarstva uprave.

- Ako vi, gospodo iz pozicije, želite da vam se poništi Županijska skupština, onda tako i postupite i provodite silu. Ovo je sila nad demokracijom i zakonitošću jer jasno je da osoba u tvrtki u čijoj je upravi ona i direktor i član uprave ne može istovremeno biti i županijski vijećnik - istaknuo je saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić.

Nakon stanke i usuglašavanja stavova u klubovima većinom glasova 8. točka skinuta je s dnevnog reda. Šimić kaže kako je bez potrebe doživio neugodnost. Prije negoli je imenovan direktorom, iz županijskog ureda Državne uprave potvrđeno je, kaže, da nema sukoba interesa. Županija je u Centru u 30-postotnom vlasništvu. Ipak dok ne stigne očitovanje iz nadležnog ministarstva, Šimić je iz moralnih razloga nakon jučerašnje sjednice stavio svoj mandat u mirovanje. No zbog traženja Grupe birača da Šimić ne sudjeluje u nastavku sjednice, nakon desetominutne stanke Odbor za statut i poslovnik donio je zaključak kako Šimić može nastaviti rad kao vijećnik te aktivno sudjelovati u raspravama i donošenju odluka jer Županija nije većinski vlasnik Centra za biotehnološki razvoj. To je bio razlog zbog kojega su vijećnici Grupe birača Mirka Duspare i SDP-a napustili sjednicu.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike