Kultura
19. KVIRINOVI POETSKI SUSRETI

Delimiru Rešickom Plaketa sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

SISAK - Osječki književnik Delimir Rešicki dobitnik je ovogodišnje Plakete sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, a Nagradu za najbolju knjigu poezije autora do 35 godina dobila je pjesnikinja Nataša Nježić za knjigu poezije “Soba 99” (Naklada Đuretić, 2015.).

Matica hrvatska Sisak devetnaestu godinu zaredom organizira manifestaciju Kvirinovi poetski susreti, a ove će se godine kroz nekoliko sadržaja u dva dana, 5. i 6. lipnja, sisačkoj publici predstaviti dvadesetak renomiranih pjesnika iz Hrvatske. Susreti počinju tradicionalnim predstavljanjem laureata i dodjelom nagrada.

Delimir Rešicki rođen je 1960. u Osijeku. Poeziju, prozu, književnu kritiku i esejistiku, kao i medijsku publicistiku, počeo je objavljivati početkom osamdesetih godina u svim važnijim hrvatskim časopisnim i drugim publikacijama. Prevođen je na brojne jezike - njemački, engleski, talijanski, francuski, švedski, španjolski, mađarski, poljski, slovački, ruski, bugarski, makedonski i slovenski. Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u brojnim antologijama, pregledima i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i u nekoliko internacionalnih antologija i pregleda europske i svjetske poezije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Nataša Nježić rođena je 1980. u Banjaluci. Završila je gimnaziju u Sisku i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivala je poeziju u časopisima Poezija, Riječi, Zarez, u Zborniku Mlada sisačka poezija. Autorica je zbirke poezije Srebrna ljuljačka (Matica hrvatska Sisak, 2010.).

O nagrađenima odlučio je žiri - Krešimir Bagić, Davor Šalat, Đurđica Vuković i Darija Žilić. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

OTVORENO DO 3. OŽUJKA

Riječki torpedo - prvi na svijetu

ODRŽAN PROGRAM UČIONICE, PRETPROGRAM EPK 2020 U RIJECI

Uskoro skup "Brendiranje u kulturi"

ZAGREBAČKA PREMIJERA RIJEČKE PREDSTAVE

O svakodnevici kroz uglazbljenu poeziju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ KAO SHAKESPEAREOV OTHELLO

Možemo mi pogriješiti, ali ova predstava nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to mogu jamčiti

2

STUDENTI U SUBOTU U DJEČJEM KAZALIŠTU

Petrica Kerempuh iz Osijeka je tajni agent

3

TRADICIONALNI “IN MEMORIAM” KONCERT U LISINSKOM

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća velikog dirigenta von Matačića