Mozaik
MICHAEL CAINE O NOVOM FILMU “MLADOST”

Snimanje filmova svagdje je
isto, jedina je razlika što u
Hollywoodu dobijete više novca
Objavljeno 29. svibnja, 2015.
Gluma je timski rad, kaže Caine, kojemu su 82 godine

U Cannesu sam posljedni put bio s filmom Alfie prije pola stoljeća (točnije 49 godina, nap. a.) - otkriva nam, s obzirom na svoju dugu i uspješnu karijeru gotovo nevjerojatan podatak, legendarni britanski glumac i pripadnik stare holivduske glumačke garde u svom prepoznatljivom i tipično britanskom zafrkantskom tonu.

- Film je te godine osvojio nagradu, ali ja nisam, pa se nisam htio vratiti (smijeh), ne želim putovati za ništa (smijeh). U ovom slučaju to pravilo ne vrijedi, za ovaj film putovat ću bilo kamo i nitko mi ništa ne mora dati. Snimio sam ga besplatno, ali nisam to htio reći producentima (smijeh) - rekao je Michael Caine u Cannesu, gdje je predstavio svoj novi film Mladost (Youth) u režiji hvaljenog talijanskog filmaša Paola Sorrentina (Il Divo, La Grande Belleza), kojemu je ovo prvi film na engleskom jeziku. Iako su se na jutarnjoj projekciji čuli i zvižduci dijela novinara, pljesak je ipak prevladao, i to potpuno zasluženo jer riječ je o jednom od najboljih filmova u konkurenciji. Kao i svi njegovi prethodni filmovi, i ovaj je vizualna poslastica pa Sarrantino još jednom (majstorski) dokazuje da su mu dizajn, poetika slike, fotografija i scenografija jednako važni kao i priča i likovi, i što je još važnije simbioza sintakse i semantike je besprijekorna: talijanski filmaš je apsolutno majstor redateljskog zanata. Iako je film svojevrsna meditacija o starenju i žal za mladim danima, prošaran je vrlo duhovitim prizorima i replikama s mnogo ironije i sarkazma.

Slavni britanski glumac tumači umirovljenog dirigenta na odmoru u švicarskom sanatoriju gdje vrijeme uglavno provodi sa svojim najboljim prijateljem, filmskim redateljem kojega tumači Harvey Keitel, a odličnu glumačku ekipu zaokružuju Rachel Weisz, koja tumači dirigentovu kćerku i osobnu asistenticu, i Jane Fonda, još jedno legendarno holivudsko ime, u epizodnoj ulozi glumačke dive i redateljeve stare prijateljice.

- U mlađim danima u vojsci sam naučio da u opasnim misijama jedni drugima moramo čuvali leđa inače bi moglo biti pogibeljno - neočekivano započinje svoj odgovar Michael Caine na pitanje o suradnji s glumačkim ansamblom koja je u filmu besprijekorna, a onda pojašnjava svoje riječi. E, vidite, tako ja vidim i glumu: ako nema suradnje, ako se ne nadopunjavamo, ako jedan drugom ne čuvamo leđa, poginut ćemo na glumačkom polju. Gluma je timski rad - kaže Caine, britanska i svjetska zvijezda iza koje su velike uloge, a i na početku devetog desetljeća života (Caine je napunio 82 godine) s jednakim glumačkim žarom utjelovljuje svoje likove. “Jedina alternativa mi je da glumim mrtvace”, kaže nam britanska legenda uz gromoglasni smijeh novinara na pitanje o dugom glumačkom stažu i svojim “staračkim” godinama aludirajući na lik dirigenta u filmu Mladost. “Sjećam se jedne ponude koju sam odbio, scenarij je bio zanimljiv, ali uloga mi nije sjela, a onda mi je producent rekao: 'Ali tebi nudim ulogu oca, ne ljubavnika.' (smijeh) Tad mi je bilo jasno da sam ostario i da više neću tumačiti junake i ljubavnike. (smijeh) Dobar dio filma sam polugol, ali meni je bilo svejedno, jer ovo je jedino tijelo koje imam, nisam imao problema s tim. Inače informacije za sve vas mlade: i vi ćete uskoro ovako izgledati, tako da se nemojte previše veseliti.(smijeh).”

Kao i mnoge njegove kolege, britanski je glumac nakon uspjeha kod kuće nastavio graditi karijeru u Hollywoodu postavši globalno popularan tijekom 1970-ih, sljedećeg desetljeća zapeo u manje uspješnim filmova i eksploatacijskim akcijskim hitovima, da bi se ponovno vinuo u vrh tijekom 1990-ih. “Snimanje filmova je svuda isto, jedina razlika je što u Hollywoodu dobijete više novca” (smijeh), kaže nam Michael Caine prisjećajući se svojih holivudskih iskustava pa nastavlja: “Svejedno mi je gdje snimam i s kim radim dok god je uloga izazovna, dok god je scenarij zanimljiv. Nemam se zašto žaliti na Hollywood: tamo sam stekao slavu i novac, a i dali su mi dva Oscara. (smijeh) Čak me i mlađa publika prepoznaje i traže me autogram. Doduše, oni me vole jer sam Batmanov batler i nemaju pojma tko sam i kako se zovem, ali bolje i to nego da me nitko ne prepoznaje.”(smijeh)

Za kraj glumačka legenda se prisjetila zgode s britanskom kraljicom (u filmu kraljičin asistent dirigenta pokušava angažirati za koncert koji sponzorira kraljica, op.a.) “Bili smo na nekom koktelu i kraljica mi kaže: 'Imam osjećaj da se se svojim poslom bavite vječno...', a ja sam mislio odgovoriti: 'Kao i vi, visočanstvo', ali sam se predomislio da mi ne oduzme titulu viteza. (smijeh) Onda joj je neki tip dosaðivao pa se okrenula prema meni i pitala me znam li neki dobar vic. Rekao sam joj: 'Da, ali ne one koje bih vama mogao ispričati.'(smijeh) Onda je ona meni ispričala vic, ali sam ga zaboravio baš kao što i moj lik u filmu pola stvari iz života više ne pamti.” (smijeh)

Stjepan HUNDIĆ

Nemam se zašto žaliti na Hollywood: tamo sam stekao slavu i novac, a i dali su mi dva Oscara

Najčitanije iz rubrike