Osijek
MANJE LISTE ČEKANJA

Od 1. lipnja snimanje na PET/CT-u s
uputnicom i u osječkom Medikolu
Objavljeno 29. svibnja, 2015.
PET/CT koristi se i za praćenje učinka terapije pacijenta koji već boluje od karcinoma

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na svojoj 85. redovnoj sjednici donijelo je odluku da s ciljem smanjenja Nacionalne liste čekanja raspišu natječaj za sklapanje dodatnih ugovora o provođenju dijagnostičkih i terapijskih postupaka (DTP) za usluge medicinski potpomognute oplodnje (IVF/ICSI), hiperbarične oksigenoterapije, te polisomnografije.

Broj postupaka povećat će se od 25 posto za postupke hiperbarične oksigenoterapije do 100 posto za postupke medicinski potpomognute oplodnje i polisomnografije u odnosu na do sada ugovoreni broj postupaka. Ono što bi posebno moglo olakšati pretrage pacijentima koji naginju liječenju u KBC-u Osijek, odluka je o većem broju postupaka PET/CT s KBC-om Zagreb i Poliklinikom Medikol u Osijeku. Ovim će se znatno ubrzati provođenje PET/CT postupka za teško oboljele od malignih bolesti. Broj postupaka koji će se ugovoriti od 1. lipnja do 31. prosinca 2015. godine povećat će se za 15 posto. Smatra se kako će se sklapanjem ugovora o provođenju navedenih postupaka osim smanjenja liste čekanja HZZO poboljšati i dostupnost ovih oblika zdravstvene zaštite.

Zanimljivo je da je upravo KBC Osijek bio prva zdravstvena ustanova koja je još sredinom dvijetisućitih nudila pretragu PET/CT-om i to posredovanjem ugovora s tvrtkom iz Italije koja je u dvorište osječke bolnice dolazila s mobilnim PET uređajem smještenim u prikolicu golemog kamiona. Nakon što je ovaj ugovor 2007. raskinut, pacijenti su sve do 2012. morali putovati na ovu pretragu u Zagreb jer je KBC Zagreb jedina državna ustanova s PET/CT-om u Hrvatskoj. Tek su tijekom 2012. ovu uslugu ponudili i u privatnoj poliklinici Medikol, ali ova ustanova nema stalan ugovor s HZZO-om pa uslugu nije bilo moguće konstantno dobiti putem uputnice, nego isključivo uz plaćanje.

- Riječ je o specifičnoj pretrazi, koja je namijenjena ozbiljnim dijagnozama poput limfoma, ili nakon operacija karcinoma. Ono što mnogi ne znaju jest to da se PET/CT osim za dijagnostiku jednako koristi i za praćenje učinka terapije pacijenta koji već boluje od karcinoma. Uz pomoć ovog uređaja možemo vidjeti da li se bolest povlači. Nalaz PET/CT-a zajedno pišu radiolog i nuklearac jer je riječ o pretrazi u kojoj su spojeni scintigrafija i tomografija. Ovo će svakako olakšati našim pacijentima dolazak do pretraga, a mi smo u postupku čekanja završetka natječaja za novi CT i Magnet vjerujem kako će to biti riješeno do kraja godine - komentirao je prof. dr. sc. Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

Nefreteta Z.EBERHARD
SNIMANJE PET/CT-OM TRAJE OD 15 DO 20 MINUTA

Recimo i kako se PET/CT koristi 85 posto u onkološkoj dijagnostici, ali se primjenjuje oko 10 posto i u neurologiji za dijagnozu demencija i praćenje vigilne kome, te oko pet posto u kardiologiji. Pretraga izgleda tako da se pacijentu prvo izmjeri glukoza, koja ne smije biti viša od 10, potom se radi intervju s pacijentom, a nakon toga inženjer medicinske radiologije pacijentu daje radiofarmak koji stiže iz ciklotrona Instituta “Ruđer Bošković” iz Zagreba. Nakon toga pacijent odlazi u posebno izoliranu prostoriju i do početka snimanja čeka 60 minuta. Snimanje traje između 15 i 20 minuta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike