Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Ovoga tjedna hit su trešnje, grašak i mladi krumpir
Objavljeno 28. svibnja, 2015.
Znatno je snižena cijena jagoda

Iz tjedna u tjedan ponuda na glavnoj tržnici obogaćuje se novim sezonskim voćem i povrćem.

Ovoga tjedna to su trešnje, čija je prodaja, doduše, tek započela, a pravi znalci i ljubitelji ovoga voća reći će da to još uvijek nisu one slatke sorte. No, kako god bilo, ovo voće koje traje vrlo kratko dobilo je svoje kupce, unatoč cijeni od 15 kuna za kilogram. Dodajmo da se kod nekih prodavača mogu pronaći trešnje i za 12 kuna po kilogram, a iako manje no ranije, aktualne su i jagode, čija je cijena sad puno niža nego u početku. Posuda od pola kilograma stoji sedam, dok se kilogram jagoda uglavnom prodaje za 13 kuna.

Zadovoljavajuća je i prodaja mladoga graška koji neočišćeni za kilogram stoji deset, odnosno 12 kuna. Tržnica je također puna i mlade blitve za četiri i šest kuna za vezicu, a bogata je ponuda i mladoga krumpira, a raspon cijena mu je od četiri do deset kuna po kilogramu.

Cijena rajčice uglavnom je istovjetna onima u trgovačkim centrima, pa tako za kilogram treba izdvojiti 18 i 16 kuna, dok je cijena paprike za komad tri kune, a krastavaca 12. Bogata je i ponuda kelja, i to po osam kuna, te mladoga kupusa čija je cijena pet kuna. Standardno, dobra je i ponuda običnoga krumpira, koji se prodaje po četiri kune za kilogram, kao i crvenoga luka, koji stoji sedam kuna. Bogata ponuda privukla je i brojne kupce.

- Dolazim na tržnicu gotovo svaki drugi dan. Nije kao prije ponuda dobra samo subotom, već je svakoga dana tržnica puna prodavača, posebice kad je lijepo vrijeme. Možda su neke cijene nešto više no u prodavaonicama, ali ovdje znam što i od koga kupujem - ispričao je 63-godišnji Osječanin Josip D. (podaci poznati redakciji) i preporučio dolazak na bogatu proljetnu ponudu na otvorenom.

Marija MIHELIĆ
TREŠNJAMA PROTIV UMORA

Prvi put Eko rural net ponudio je promociju ekotrešanja i to zahvaljujući novom članu, Valpovčaninu Ivici Bagariću, vlasniku istoimenog OPG-a.

- Nismo imali trešnje u ponudi, no poručujemo svakome da maksimalno iskoristi kratko vrijeme trešanja koje su izvanredne. Osim što su slatke, trešnje su odličan slatki lijek protiv umora i stoga se preporučuje melankoličnim osobama jer podižu raspoloženje i rasterećuju od stresa - ispričala je Ljiljana Olujić iz Eko rural neta te dodala da su trešnje odlične osobama koje pate od reume ili artritisa, a svaki dio trešnje je ljekovit. Posjetitelji su mogli kušati kolač s trešnjama koji je umjesto jaja sadržavao chio sjemenke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike