Sport
PRIJE 13 GODINA OSNOVALI KLUB

Izbjegli vojvođanski Hrvati čuvaju uspomenu na rodni Gibarac
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

Nogomet se u Gibarcu organizirano počeo igrati 1928. godine. U tome se vojvođanskom mjestu lopta šutira i danas, ali od ljudi nepoznatih rođenim Gibarčanima.

Oni su u međuvremenu napustili ognjišta, čija je emigracija počela 1991. i završila 1995. godine, kada je to mjesto s prijeratnom 97-postotnom populacijom Hrvata nastanjeno drugim etničkim skupinama, među kojima nema onih koji su stvarali tamošnju povijest.

Tradicija Borca

I nastavili tradiciju tadašnjeg FK Borac okupljajući oko toga kluba gotovo svih 1500 stanovnika, kojima je to, praktički, bila jedina zabava izvan rada. Iako su i tada bili izvorni amateri, u goste su im dolazili praktički svi prvoligaši iz bivše države, tako da je klupski almanah ispunjen tim uspomenama, na koje su izbjegli mještani ponosni i žele ih sačuvati...

Većina stanovnika sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća nije predaleko odmaknula od rodnog kraja, jer se nastanila u Slavoniji, uglavnom u Osijeku i njegovoj okolici. Nakon što su, kako-tako, riješili primarnu egzistenciju, osjetili su potrebu nogometno se organizirati, što se i dogodilo prije 13 godina. Te se 2002. prisjeća Miroslav Šišić, klupska konstanta u hrvatskoj povijesti, koji je tada, kao i prije rata, bio jedan od kvalitetnijih gibaračkih igrača. Logično je bilo da tada povede novoformiranu momčad neposredno na travnjaku, istodobno bivajući i dio logistike, ali ne i pokretač aktivnosti u trajnom izbjeglištvu, o čemu kaže:

- Najveće zasluge za utemeljenje kluba pripadaju Draganu Pavloviću, koji nas je animirao i nije dugo trebalo da se započnu aktivnosti. Klub je dobio i logično ime, Gibarac '95, iskazujući, dakle, podrijetlo i godinu kada je bilo zaključeno preseljenje s naših ognjišta. Uz nas dvojicu, među pokretačima su još bili Ivan Josić, Živan Vidaković te Ilija Andrić i Mato Kopić, od kojih je potonji tandem i danas aktivan u klubu na mjestima dopredsjednika.

Gibarac '95 utočište je pronašao u Čokadincima.

- Klub je startao pretežito s bivšim stanovnicina Gibarca, kojima su se pridruživali domicilni mladići, očito prepoznajući primarno zdravu, izvorno amatersku sredinu, kakva je i danas. Utočište smo našli u Čokadincima, gdje nakon rata nije više postojao klub, a da krene pod našim vodstvom, najzaslužnija je Općina Čepin te ŽNS osječko-baranjski, čiji nam čelnici daju veći dio potrebnih financijskih sredstava, a dijelom i vlastitim naporima participiramo u njegovoj egzistenciji - kratko će aktualni trener Šišić o potpori udruzi koja se natječe u okviru Lige NS Osijek.

Vjeruju kako će opstati

Trenutačno bez većih ambicija, koje i nisu na pameti trenera i novog predsjednika Davora Babića, koji je prije dvije godine preuzeo tu ulogu vođenja. U međuvremenu je došlo do zasićenja u začetnika gibaračkih izbjegličkih aktivnosti, a i opći demografski trendovi odrazili su se na kadrovsku sliku, koja je sada s manjim brojem onih vojvođanskih korijena.

- Vrijeme očito čini svoje i klub uglavnom čine ljudi, odnosno mladići, koji nisu s nama izbjegli iz Srbije, ali unatoč tome vjerujem da ćemo opstati. Optimizam gradim na prilično mladom igračkom kadru, generacijski bliskom, koji je takav i izvan igrališta, tako da se čini da će to druženje potrajati niz godina. Predsjednik Babić, uz to, vrlo se ozbiljno prihvatio posla, a budući da je i sam bio nogometaš, najbolje zna što treba (u)činiti. Borimo se s onim s čime i ostale amaterske sredine iz okruženja te vjerujemo da ćemo u njemu organizirano ostati neovisno kakve nas nedaće pritisnule - optimistično je zaključio Šišić, na čiju je inicijativu, u međuvremenu, oživljena suradnja s Hrvatima koji su ostali u Srbiji. Nastanjeni, međutim, u Subotici, gdje se natječu pod imenom HAŠK Zrinski i nedavno su ugostili gibarački klub, odnosno uzvratili za prethodno gostoprimstvo, a takvi će sastanci postati tradicionalni...

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike