Novosti
FORBESOVA LISTA

Poražavajuća lista najboljih gradova: Osijek tek 22., Slatina zadnja u Hrvatskoj
Objavljeno 28. svibnja, 2015.
DVADESET NAJBOLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT I POSLOVANJE DALEKO SU OD SLAVONIJE I BARANJE

Vezani članci

GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI IZ VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE:

Gubitak poduzetnika s poplavljenih područja je čak 207,6 milijuna kuna

Na listi najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje u prošloj godini, Split je na prvom mjestu, Zagreb je drugi, na trećem je mjestu Rovinj. Slijede Poreč, Rijeka Dubrovnik...

Objavljena je usporedna lista 20 prvoplasiranih gradova, ali na njoj nema Osijeka, kao ni jednog grada istočno od Zagreba. Zar je moguće da poduzetništvo i dobra životna klima ne stanuju na kontinentu?

Hrvatsko izdanje magazina Forbes na osnovu Finih godišnjih izvještaja u poslovanju te uz analizu zagrebačkog Ekonomskog instituta i ove je godine kreirao ovu zanimljivu, i čini se za Slavonce, otrežnjavajuću rang-listu.

Brojni parametri

- Osijek je zamalo dohvatio svoje mjesto među najboljima, 22. je na listi - objašnjava Maruška Vizek, voditeljica istraživačkog tima Ekonomskog instituta, te dodaje kako su u obzir uzeli cijeli niz parametara - od indikatora poslovne uspješnosti poduzetnika, preko podataka o izvršenju gradskih proračuna do pokazatelja kvalitete života u gradovima, što uključuje i kulturne aktivnosti, obrazovanje te, primjerice, prosječne netoplaće.

Finine indikatore uspješnosti poslovanja poduzetnika Forbes kombinira s onima državnog statističkog zavoda kako bi se dobili dodatni pokazatelji, poput broja zaposlenih, te sklonosti poduzetništvu mjerenoj brojem poduzetnika na tisuću stanovnika, a uključeni su i podaci o ostvarenom robnom uvozu i izvozu gradova. Istraživanje obuhvaća svih 127 hrvatskih gradova, u kojima živi malo više od tri milijuna stanovnika i posluje 80 tisuća poduzetnika.

Osijek i uz njega Vukovar su se na toj listi posljednji put pojavili 2012. godine, od tada smo bez plasmana. Štoviše za prošlogodišnje objave, dakle za podatke za 2013. godinu poduzetnici grada Osijeka imali su iskazani najveći ostvareni gubitak - 456 milijuna kuna.

No za osječkog dogradonačelnika Vladimira Hama i nije takvo iznenađenje što na listi nema Osijeka.

- Znamo da poduzetnička klima na istoku Hrvatske nije na nekoj zavidnoj razini, stoga se u sinergiji s državom trudimo to promijeniti. Svima nam je u cilju da se Hrvatska razvija ravnomjerno, no mjere koje gradska administracija ima u mogućnosti primjenjivati na poduzetništvo nisu dovoljne - kaže Ham.

Slatina posljednja

- Ako će biti na utjehu Osječanima, ovogodišnji pobjednik Split također se u protekle dvije godine nije pojavio na listi najboljih, a onda, zahvaljujući rezultatima praktično jednog velikog poduzetnika, pa i turističkom uzletu, došao je do ove pozicije - kaže Vizek.

Nakon Osijeka, od “slavonaca” slijedi Županja (37.), a jamačno su tome pridonijeli rezultati dvije jake tvrtke - Sladorane i tvornice kombajna. Požega je 44., Vukovar 47., Ilok 49., a Belišće zaokružuje top-listu od 50 gradova.

- Ne ulazeći u kriterije priprematelja ove liste, no jasno je kako rezultati dvije tvrtke u Belišću, a to su Harburg-Freudenberger i Duropack, koje su ostvarile više od milijardu kuna ukupnog prihoda, pokazuju kako Belišće ponovno ima snažan poslovni zamah - prokomentirao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek.

Dakle, većina slavonskih gradova, ali i onih iz središnjeg dijela zemlje (Bjelovar, Virovitica, Nova Gradiška) je u drugom dijelu tablice. Neslavno posljednje mjesto zauzela ga je Slatina, a među deset najslabijih su i Beli Manastir i Valpovo.

Dario KUŠTRO
VELIKA GORICA, BAKAR, ZAGREB...

Poduzetnici Velike Gorice ostvarili su najveći porast ukupnih prihoda od 15,7 posto u odnosu na ostale gradove na promatranoj listi. Prema prosječnom broju zaposlenih po jednom poduzetniku u 2014. godini, na prvom je mjestu s 15 zaposlenih na jednog poduzetnika grad Bakar. Zaposlenima kod poduzetnika u Velikoj Gorici obračunata je i najviša prosječna mjesečna netoplaća u iznosu od 6539 kn. Prema ostvarenoj netodobiti u 2014. godini najuspješniji su poduzetnici Grada Zagreba. Split nije ni u jednoj od kategorija pobjednik, ali je zbrajanjem bodova došao do ukupnog prvog mjesta i titule najpoželjnijeg grada za život i poduzetnike.

PRIHOD - 618 MILIJARDI KUNA

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit (bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija), njih 104.470, u 2014. godini imali su 830.116 zaposlenih (prema satima rada), 14.620 više u odnosu na 2013. godinu. Ostvaren je ukupan prihod od 618,8 milijardi kuna (povećanje od 3,3 %), ukupni rashodi od 604,9 milijardi kuna (povećanje od 2,3 %), te 9,8 milijardi kuna netodobiti, što je povećanje od 139,5 % u odnosu na ostvarenu netodobit u 2013. godini.

PLASMAN GRADOVA

1. Split

2. Zagreb

3. Rovinj

...

22. Osijek

28. Koprivnica

37. Županja

42. Daruvar

44. Požega

47. Vukovar

49. Ilok

50. Belišće

57. Kutjevo

71. Orahovica

73. Našice

77. Nova Gradiška

78. Slavonski Brod

90. Vinkovci

92. Donji Miholjac

96. Virovitica

97. Đakovo

115. Pleternica

120. Beli Manastir

124. Valpovo

127. Slatina

Zar je moguće

da poduzetništvo i dobra životna klima ne stanuju na kontinentu?

Vladimir Ham

dogradonačelnik Osijeka

Znamo da poduzetnička klima na istoku Hrvatske nije na zavidnoj razini, u sinergiji s državom trudimo se to promijeniti

Maruška Vizek

Ekonomski institut

Ovogodišnji pobjednik Split dvije se godine nije pojavio na listi najboljih, a sada je prvi zbog jednog poduzetnika i turizma

Možda ste propustili...