Regija

Američki studenti posjetili Valpovo
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

VALPOVO – Valpovo su u sklopu studijskog putovanja posjetili studenti poljoprivrede sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. Prethodno su već bili u Vukovaru i Baranji. Nakon upoznavanja s poviješću Valpova, gradonačelnik Leon Žulj i zamjenica gradonačelnika Pavica Majdenić poveli su ih u obilazak pogona za proizvodnju ljekovitog bilja tvrtke Bioagrar u Harkanovcima, te OPG-a Vidaković. Američki studenti su s hrvatskim kolegama razmijenili iskustva, a u planu je i uzvratni posjet hrvatskih studenata u Sjevernu Karolinu. Prigodom posjeta budućih mladih stručnjaka s drugog kontinenta gradonačelnik Žulj je naglasio kako se veseli budućoj suradnji s osječkim Sveučilištem, kao i njihovim prijateljima iz Sjeverne Karoline.

- Bitno je vidjeti koji su to naši potencijali i koji su to mladi ljudi koji se vide u poljoprivredi, koji su to pilot-projekti na našem području gdje želimo na osnovu njih razviti i veće kapacitete u primarnoj proizvodnji, ali i u finalizaciji ili intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Naši planovi su jasni: želimo vidjeti s kojim ljudima možemo ostvariti ono što je bitno za malog čovjeka da nađe svoje mjesto na tržištu rada, kako bismo mogli planirati zajedničke nastupe i s partnerima s našeg Sveučilišta, kao i partnerima iz SAD-a, poručio je gradonačelnik.

Organizator ovog događaja prof. Ivan Štefanić, pojasnio je kako je studijska grupa sastavljena od dvije grupe studenata: 20 studenata s Nort Carolina State University i 20 studenata Sveučišta J.J.Strosmayera u Osijeku. Studijsko putovanje je za ova dva Sveučilišta organizirala Udruga specijalizirana za tehnologijsku i poduzetničku izobrazbu Tehnostart iz Osijeka. Tehnostart je do sada organizirao tri studijska putovanja: dva iz SAD-a u Hrvatsku i jedan iz Hrvatske u SAD, i sada su na redu hrvatski studenti koji trebaju putovati u SAD.L.Aničić

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike