Regija
MORH ODLUČIO O PREIMENOVANJU

Vinkovačkoj vojarni ime "5. gardijske brigade Slavonski sokolovi"
Objavljeno 27. svibnja, 2015.

VINKOVCI - Na inicijativu Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi" iz Vinkovaca Ministarstvo obrane Republike Hrvatske donijelo je odluku o preimenovanju dosadašnje vojarne "Bosut" Vinkovci u naziv vojarna "5. gardijske brigade Slavonski sokolovi", a ploča s novim nazivom jučer je svečano otkrivena na ulazu u vinkovačku vojarnu.

- Na inicijativu naše Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi" u dopisu prema Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, u čijem je vlasništvu vojarna, zatražili smo da se promijeni ime vojarne ''Bosut'' u novi naziv “5. gardijska brigada Slavonski sokolovi”. Kad govorimo o našoj brigadi ona je najveća brigada na ovim prostorima, te kako je tu boravila za vrijeme Domovinskog rata i nakon njega, odlučili smo uputiti dopis prema Ministarstvu obrane, što je odobreno i od sada će vojarna imati novi naziv. Mi smo ponosni što će od sada vojarna nositi ime naše brigade, to budi osjećaje i evocirane uspomene na dane provedene u Domovinskom ratu, istaknuo je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi" iz Vinkovaca.

Otkrivanju ploče s novim nazivom na ulazu u vojarnu, prethodilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade HV-a u vojarni.

- Jedan dio svog života proveli smo u ovoj vojarni, nažalost, 77 je poginulih, te nekoliko stotina ranjenih, za nekima se još traga. Emocije su uvijek prisutne, oni su vječno među nama - istaknula je Violeta Grdić, članica predsjedništva Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi".

Natpisnu ploču s novim nazivom na ulazu u vojarnu zajednički su otkrili Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi", brigadir Denis Tretinjak, te pukovnik Mile Valentić, a blagoslovio vojni kapelan vlč. Alojz Kovaček.M.Kokaj

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike