Regija
NAŠLI NOVE KOOPERANTE U SRBIJI

Stotinjak Baranjki uskoro će ostati bez posla u Benettonu?
Objavljeno 28. svibnja, 2015.
Ovo je samo dio onoga što plaćamo zbog ulaska u Europsku uniju

BELI MANASTIR - Stotinjak sada već bivših radnica dviju belomanastirskih tekstilnih tvrtki, Manastir konfekcije i Manastir group, postalo je, ili će vrlo brzo postati, novim ''stanarima'' Zavoda za zapošljavanje. Kako smo najavljivali, talijanski modni div Benetton u potrazi za jeftinijom radnom snagom našao je nove kooperante, u Srbiji. Neslužbeno saznajemo kako je dijelu žena ponuđen posao u Osijeku, ali nam tu informaciju nitko nije potvrdio.

- Ovo je samo dio onoga što plaćamo zbog ulaska u Europsku uniju. U Srbiji je jeftinija radna snaga, i tu se nema što prigovoriti. A što se nas tiče, vidjet ćemo - kaže jedna od bivših zaposlenica Manastir konfekcije, koja je u tvrtki radila desetak godina i ostala bez posla. I baš u vrijeme, nastavlja, kada se zapošljavanje poistovjećuje s dobitkom na lotu.

- Plaća je bila kakva je bila, ali smo je bar dobivali. Na sreću, suprug mi radi, pa ćemo se nekako snaći, premda ni sama ne znam kako. No neke moje bivše kolegice bile su jedine zaposlene u obitelji. Što će s njima biti, ne smijem ni misliti - priča pokazujući Facebook profile nekih svojih kolegica koje su posljednje minute na poslu provele fotografirajući se za uspomenu na nekadašnje radno mjesto. Dio žena, saznajemo, prestao je raditi još prije, ali nisu dobile otkaze, nego im je istekao ugovor o radu, a novi nisu potpisale. Jedna od njih na Zavodu je od ožujka ove godine. Naknadu kao nezaposlena osoba primat će do kolovoza, a poslije... Upravo njezina plaća, koju je primala do ožujka ove godine, bila je jedini izvor prihoda obitelji, koju čini nezaposleni suprug i kći srednjoškolka.

- Suprug pokušava naći posao u javnim radovima. Obećali su da će ga zaposliti još početkom svibnja, ali je još uvijek kod kuće. Izgleda da je to bilo samo obećanje - ludom radovanje. A što se mene tiče, pratim oglase, raspitujem se i nadam da ću pronaći bilo kakav posao. Samo od socijale ne može se preživjeti - ističe ta Baranjka.

Ni preostalim tekstilnim tvrtkama u nekadašnjoj hali IMV-a (poslije TADO), u Poslovnoj zoni Zapad, u ovom trenutku baš ne cvjetaju ruže, ali i dalje rade. Riječ je o Manastiru i Novoj konfekciji. Informacije koje imamo kažu kako, umjesto u dvije smjene, po novom, rade samo u jednoj smjeni. Poslove traže na sve strane i, navodno, boljitak očekuju krajem godine, ako do tada ''prežive''... Gradonačelnik Belog Manstira, Ivan Doboš, čuo je kuloarske priče o otkazima i neprodužavanju ugovora o radu, ali ništa konkretnije ne zna.

Ivica GETTO
6066 NEZAPOSLENIH U BARANJI

Krajem travnja u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje bilo je evidenirano 6066 osoba, od kojih 3294 žene. Broj nezaposlenih je, doduše, smanjen u odosu prema ožujku za 400 osoba, ali je riječ o odlasku na sezonske poslove ili brisanju iz evidencije zbog raznih razloga. ''Masovnije'' prijave novih nezaposlenih, kažu u Zavodu, nisu zabilježene.

Dio žena

PRESTAO JE RADITI JOŠ PRIJE, ALI NISU DOBILE OTKAZE, NEGO IM JE ISTEKAO UGOVOR O RADU, A NOVI NISU POTPISALE

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA ODOBRILO PROJEKT SŠ MARKA MARULIĆA

Slatinski srednjoškolci u cijelosti kreiraju svoj podcast Št@ ima?

ŽUPANIJSKO NATJECANJE

Lana Fotez prva u latinskom jeziku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera