Osijek
OSJEČKI AMERIČKI KUTAK U GISKO-U

Prvi American Corner u Hrvatskoj
proslavio 10 godina postojanja
Objavljeno 27. svibnja, 2015.

Prezentacijom kratkog filmića o American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, ali i predstavljanjem nagrađenog filma i dramske predstave učenika II. Gimnazije jučer je obilježena proslava prvih deset godina American Cornera u Hrvatskoj, jer je upravo osječki American Corner bio prvi od današnjih pet u Hrvatskoj.

- Mogu reći da je iza nas iznimno uspješnih deset godina jer smo u mnoštvu predavanja imali i radionice i predavanja za profesore engleskog, knjižničare, ali i učenike, koji su imali priliku upoznati jako mnogo Amerikanaca, izvornih govornika engleskog jezika. American Corner je i mjesto za upoznavanje američke kulture i povijesti i to ne samo kroz događaje, koje organiziramo nego i kroz našu građu koju nudimo u našem kutku. Posljednje dvije godine kutak je postao i mjesto na kojem se može dobiti pregršt informacija o mogućnostima studiranja u SAD-u ili otići na ljetne “work & travel” tromjesečne programe - priča koordinatorica osječkog American Cornera Marijana Špoljarić Kizivat.

U ACOS-u najavljuju i bogat program u nadolazećem razdoblju.

- Cijelu akademsku godinu s nama je Amerikanka, koja predaje na osječkom Učiteljskom fakultetu i s nama osmišljava bogat program, a nadamo se nastavku suradnje. Česti gosti su nam i djelatnici američkog veleposlanstva, a naš Christian Wright, savjetnik za odnose s javnošću Veleposlanstva slavlju se pridružio putem Skypa. Nadamo se i službenom posjetu veleposlaniku u Zagrebu u idućem razdoblju. Inače, surađujemo sa svim srednjim školama, a najviše s Matematičkom gimnazijom, a za slavlje smo izabrali Jezičnu gimnaziju jer su njihovi radovi osvojili nagrade u Zagrebu i željeli smo pokazati što rade - naglasila je Špoljarić Kizivat. N. Z. Eberhard

NAGRAĐENA PREDSTAVA I FILM UČENIKA II. GIMNAZIJE

Učenici II. Gimnazije jučer su se predstavili filmom “Lord of Disobedience”, te dramom “Invictus”. “Ovi radovi su nastali na poticaj učenika, a riječ je o natjecanju iz engleskog jezika pod imenom “English in action”, koje se sastoji od četiri kategorije. Mi smo bili uspješni u sve četiri, a film je u konkurenciji od osam filmova dobio prvu nagradu, dok je drama u konkurenciji njih 19 bila druga. Inače, drama “Invictus” rađena je na temelju pjesme britanskog pjesnika, koja je i Nelsonu Mandeli bila ohrabrenje. Riječ je o skupini zatvorenika koji pokušavaju pobjeći, dok je s druge strane čuvar koji ih cijelo vrijeme maltretira”, objasnila je Tihana Pavičić, profesorica engleskog i njemačkog u II. gimnaziji.

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike