Dome slatki dome
MEDITERANSKI ZAČINI

Kako uzgojiti bosiljak i mažuran
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

I bosiljak i mažuran potječu iz južnih dijelova Azije i Indije i vole dosta svjetla i topline. Stoga kod nas teško mogu prezimiti na otvorenom, pa se najčešće uzgajaju kao jednogodišnje biljke.

Bosiljak ima sitne zelenkaste cvjetove i nešto krupnije eliptično lišće specifična, ugodna mirisa. Ova biljka voli dosta duboko, humusom bogato tlo s dovoljno vlage te sunčan položaj zaštićen od vjetra i hladnoće. Treba ga sijati u kasno proljeće, kada se i tlo i zrak već dovoljno ugriju. Aiko ovu biljku posadimo na hladno i suho mjesto, razvija sitno, kožasto lišće s manje arome i mirisa. Stoga tlo za sadnju mora biti dobro pognojeno zrelim stajskim gnojem ili kompostom ili ga treba češće zalijevati gnojivom od koprive. Bosiljak se razmnožava sjemenom koje u povoljnim uvjetima proklije za oko dva tjedna. Ako nemate svježe sjeme, možete posijati i nešto starije jer bosiljak zadržava klijavost četiri-pet godina. Kad biljke malo porastu, preporučljivo je otkinuti mlade sporedne izdanke i prvo njih iskoristiti kao začin, jer će se biljka tada bolje razvijati. Na jesen prije prvih mrazova bosiljak se može presaditi u cvjetne lonce pa ćete njegove listove moći koristiti kao svježi začin gotovo do sredine zime. Valja, međutim, napomenuti da se bosiljak ne upotrebljava samo kao začin nego i kao ljekovita biljka koja pomaže kod kašlja, prehlade, bolova u želucu, služi za smirivanje i djeluje antibakterijski te ubrzava zacjeljivanje rana. Osim toga, ako bosiljak posadite u vrt pokraj rajčice ili krumpira, tjerat će štetnike od tih povrtnih kultura jer mnogi štetnici ne podnose njegov miris.

Mažuran voli vapnenasta, dobro razrahljena tla bogata hranjivom te sunčan i zaštićen položaj. Stoga je tlo dobro gnojiti zrelim kompostom ili koštanim brašnom. Sjemenu mažurana treba dosta dugo, čak do četiri tjedna da proklija. Najbolje ga je sijati u klijalište ili male kontejnere, koje ćemo držati na toplom mjestu, a tek kad dovoljno zatopli, obično u drugoj polovini svibnja, biljke se mogu presaditi na otvoreno. Tlo oko njega treba redovito razrahljivati vilama, plijeviti i zalijevati. Na jesen ga također možete presaditi u cvjetne lonce i držati na prozorskoj dasci te korisiti i zimi kao začin. I mažuran je ljekovita biljka, olakšava probavu, pomaže kod napuhanosti te želučanih i crijevnih teškoća pa bi ga zaista bilo dobro imati u vrtu ili cvjetnom loncu.(Mirta Blažević, dipl. ing. agr.)

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike