Novosti
SAMO PREKO HZZ-A POSAO U SEZONI ZA 18.626 RADNIKA

Seoba Slavonaca na Jadran: Većina je sezonskih poslova već popunjena?!
Objavljeno 27. svibnja, 2015.
Procjena je da je na sezonski rad na Jadran otišlo oko 3500 Osječana

Vezani članci

UTJECAJ SEZONSKOG ZAPOŠLJAVANJA

Pad stope nezaposlenosti, ali i aktivnog stanovništva

Velike hotelijerske kuće s Jadrana selekciju radnika i intervjue u Osijeku za ovu sezonu obavili su od studenoga do veljače, pa onaj tko se kasno sjetio ili se još nije javio za rad u sezoni sada teško može dobiti posao u nekoj od velikih turističko-ugostiteljskih kuća, kaže predstojnik osječkog HZZ-a Željko Bugarić.

Naime, poslodavci s područja Jadranskog primorja za ovu su sezonu najviše obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar i Slavonski Brod. Prema podacima HZZ-a, od siječnja do travnja poslodavci su izrazili potrebu za 18.626 radnika, a zaposlilo se 13.562 sezonaca. Konkretno u Osijeku, procjenjuje se da je na sezonski rad na Jadran otišlo oko 3500 nezaposlenih sugrađana. Očekivano, najviše su bili traženi radnici u turizmu, u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, te trgovini na veliko i na malo, ukupno 11.931 radnik, i to uglavnom konobari, kuhari, sobarice, prodavači, čistačice i slično.

- U posljednje dvije godine imamo i zanimljivih poslova koji se ranije nisu pojavljivali, tako primjerice velike trgovačke kuće poput Konzuma i Plodina također traže sezonske radnike, dok je u turističkim naseljima moguće dobiti i posao vozača vlakića ili animatora koji su jako traženi - objašnjava Bugarić.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

- Onaj tko se do sada nije javio svojem savjetniku na Zavodu, to može još učiniti, ali će si posao u sezoni vjerojatno morati tražiti sam preko oglasa jer organiziranih intervjua više nema i selekcija je završena. Velik dio sezonaca već je otišao i radi, a to nam dokazuje i svakodnevna pošta. Naime, oni imaju pravo na priznavanje troškova puta do mjesta rada, a koje im plaća HZZ. Tako mi na dnevnoj razini dobivamo dvadesetak takvih zahtjeva, što znači da je broj onih koji su već otišli velik - zaključuje Bugarić.

Nefreteta Z.EBERHARD
NAJVIŠE ZAPOSLENIH U SEZONI IZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 3550 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, te trgovine na veliko i na malo 2742 osoba , što je ukupno 77 % od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske te Sisačko-moslavačke županije.

U turističkim naseljima moguće je dobiti i posao vozača vlakića ili animatora