Novosti
SUĐENJE GROBARIMA I NOSAČIMA OSJEČKE TVRTKE UKOP

Obrana: Zlatni predmeti nisu dio pokojnikova tijela, nego osobnosti
Objavljeno 27. svibnja, 2015.
Ne zna se ni tko su oštećeni, ni koliko je zlata u 20 godina ukradeno

Četrnaest grobara i nosača osječke tvrtke Ukop ne smatraju se krivima za tešku krađu zlatnog nakita, zuba i zubnih navlaka te povredu mira pokojnika.

Kazali su to na prvoj sudskoj raspravi održanoj u utorak na Općinskom sudu u Osijeku. Deset grobara optuženo je da su krali zlatni nakit, zlatne zube i navlake s groblja u Osijeku, Sarvašu i Klisi, dok su skidali poklopce dotrajalih ljesova pri ekshumaciji kostiju za kopanje novih grobova. Četiri nosača optužena su da su s tijela pokojnika krala zlatni nakit i satove dok su nosili mrtva tijela pri utovaru i istovaru pokojnika, pri njihovu brijanju, odijevanju, zatvaranju lijesa te stavljanju u hladnjaču. Riječ je o razdoblju od 20 godina, od 1993. do kraja siječnja 2013. godine, ali ne zna se tko je krađama oštećen, ni kolika je točno nastala šteta.

Ovaj je slučaj pokrenut kada je bivša supruga prijavila grobara Vladimira Šaulića da krade zlato na radnom mjestu i prodaje ga u stanicama za otkup zlata.

Dok je tužiteljica u uvodnom govoru navela kako je nedvojbeno da su optuženi počinili kaznena djela za koja ih se tereti, odvjetnici optuženih smatrali su da je optužnica nejasna i neprecizna te da grobari na svom radnom mjestu ne mogu počiniti kazneno djelo povrede mira pokojnika jer im je kopanje grobova u opisu radnog mjesta. Radan Kovač, odvjetnik prvooptuženog, kazao je u uvodnom govoru kako obrana smatra da su zlatni zub i navlake dio osobnosti neke osobe, a ne dio njezina tijela, pa se takve stvari nakon smrti smatraju napuštenima. Svjedočio je i bivši direktor Ukopa Milan Krišto, za čijeg je vođenja tvrtke afera i otkrivena. Kazao je kako Ukop nije imao nikakav akt koji bi uređivao kamo s pronađenim stvarima.

- U Ukopu sam od 1987. godine i nikada mi nitko nije rekao da je netko od naših djelatnika nešto ukrao. Nakon ovog događaja donijeli smo pravilnik kako postupati u obavljanju poslova pogrebne službe. Da mi je netko i donio pronađeni predmet, ne znam što bih učinio - kazao je Krišto.

Nosač Renato Petrak u Ukopu radi desetak godina i također tvrdi kako nije nikada čuo da netko krade od pokojnika. Međutim, nosač Stanislav Štrbac svjedočio je drukčije.

- Jednom prilikom bili smo na groblju u Donjem gradu i netko je isprovocirao Vladimira Šaulića jer se hvali kad nešto pronađe i proda, ali da to nitko nije vidio. Tada je Šaulić iz džepa izvadio smotuljak zlatnih lančića, prstenja i drugih predmeta i pokazao nam ih - kazao je Štrbac.

Sandra LACIĆ
UZIMANJE PRONAĐENIH STVARI U ZEMLJI NIJE KRAĐA

Radan Kovač, branitelj prvooptuženog grobara Branislava Raškovića, kaže kako u optužnici nije naveden ni jedan oštećeni, ni jedno grobno mjesto, a govori se o razdoblju od 20 godina. “Kada je riječ o stvarima pronađenim u zemlji - nema elemenata krađe. Vidjeli smo da je u Njemačkoj prije nekoliko mjeseci donesena presuda kojom je oslobođen čovjek koji je u krematoriju palio tijela. Ostajali su zubi, a on ih je uzimao. Tražimo da vidimo tko su ti oštećeni za koje optužba tvrdi da su nasljednici. Uopće ne mislim da sam nasljednik zlatnog zuba mog čukundjede koji je pokopan tko zna gdje i kada. Nije moralno da to netko uzme, ali smatram da nema kaznenog djela”, kazao je Radan Kovač.

HRVOJE KRIVIĆ

branitelj Željka Arlavija

Svi smo mi potencijalno oštećeni

Hrvoje Krivić, branitelj nosača Željka Arlavija, kaže da nosači imaju sasvim drugu pravnu situaciju u ovom slučaju jer oni nose tijelo. “Tvrdnja tužiteljstva da je riječ o stvarima zakonskih nasljednika pogrešan je stav jer u tom slučaju svi se mi potencijalno smatramo oštećenicima. Svi smo mi u ovih 20 godina nekoga bliskog pokopali na navedenim grobljima. Jedno od osnovnih prava okrivljenika je pravo na nepristran sud, a svi članovi vijeća na taj su način uključeni u ovaj predmet. U tom slučaju osječki sud uopće ne može suditi u ovom slučaju. Smatramo da je riječ o napuštenim stvarima, da rodbina napušta stvar koja odlazi s pokojnikom. Tužiteljstvo smatra da je riječ o njihovu vlasništvu. Ako je tako, onda smo svi mi oštećenici, pa tako i državna odvjetnica koja je isto tako nekoga zasigurno pokopala i ne bi smjela zastupati nikoga u ovom slučaju”, kazao je Krivić.

Tko je sve na optuženičkoj klupi

Na optuženičkoj klupi našlo se deset grobara, i to Branislav Rašković, Roman Rusan, Vladimir Šaulić, Zdenko Dukić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dean Vujić, Josip Burger, Željko Molnar i Mate Mišković. Uz njih su optuženi nosači Ivica Dizdar, Željko Arlavi, Željko Gavrić i Ivica Ećimović. Uz navedene bila je optužena i S.Đ., nevjenčana supruga grobara Sanela Drakčića. Nju se teretilo za prikrivanje. Ona je zlatni nakit, zlatne zube i navlake koje je optuženi uzeo s pokojnika, prodavala institucijama za otkup zlata te za to primila iznos od najmanje 13.900 kuna. Djevojka je na temelju sporazuma stranaka osuđena na godinu dana zatvora, odnosno kazna se neće izvršiti ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Možda ste propustili...